• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Brazilië: Toyota start proef met tankstation dat waterstof maakt uit ethanol

Sao Paulo hydrogen toyotaDe Japanse autofabrikant Toyota gaat in Brazilië een experimenteel tankstation bouwen voor hernieuwbare waterstof uit ethanol. Voorlopig is het nog een kleine faciliteit, geschikt om per dag maximaal drie bussen en een personenauto te tanken. Per uur kan er uit ethanol 4,5 kilo waterstof geproduceerd worden. De proef vindt plaats bij Cidade Universitária, de universiteit in de miljoenenstad São Paulo.

Een van de belangrijke partners in het unieke project is Shell Brasil, dat samen met het National Agency of Petroleum en Natural Gas and Biofuels ruim 9 miljoen euro in het project investeert.

“Het doel van dit innovatieve project is om te proberen aan te tonen dat ethanol een drager kan zijn voor hernieuwbare waterstof. Door waterstof in de vorm van ethanol te transporteren kan gebruik worden gemaakt van de bestaande logistieke ketens”, zegt de president van Shell Brasil, Cristiano Pinto da Costa bij de presentatie van het project.

Op de proeflocatie van ruim 400m2 zal een ethanol-steamreformer worden geplaatst die is ontwikkeld en geproduceerd door de firma Hytron. In het systeem vindt de omzetting van ethanol naar waterstof plaats via een chemisch proces dat stoomreforming wordt genoemd. Tijdens de proefperiode valideren de onderzoekers de berekeningen over de emissies en kosten van het waterstofproductieproces. 

“Onze schatting op dit moment is dat de kosten van het produceren van waterstof uit ethanol vergelijkbaar zijn met de kosten van het produceren van waterstof uit aardgas. De emissies zijn echter een stuk lager en vergelijkbaar met de productie van waterstof via electrolyse”, legt Julio Meneghini, wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut RCGI, uit.

De ethanol die nodig is om waterstof te produceren, wordt geleverd door Raízen, de grootste wereldwijde producent van ethanol uit suikerriet. 

De waterstof die op het station wordt geproduceerd, zal de bussen van de Metropolitan Urban Transport Company in São Paulo van brandstof voorzien. Deze zullen alleen worden ingezet op en rond het universiteitsterrein. Naar verwachting zal het proefstation in de tweede helft van 2024 operationeel zal zijn.

Lees ook: chili-retailgigant-walmart-opent-eerste-groene-waterstoffabriek-in-latijns-amerika

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen