• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Polen: mPower presenteert eerste recreatieboot op waterstof tijdens Żagle 2023

Polen boot waterstofIn de Poolse stad Szczecin is afgelopen weekend een nieuwe recreatieboot met een waterstofaandrijving gepresenteerd. De boot met de naam Silent Power was voor het eerst te zien tijdens Żagle 2023, een internationale botenshow in de Łasztownia-haven van de stad. Het vaartuig biedt aan 5 tot 6 personen, heeft een modern design, ecologische composieten. De voortstuwing komt uit een waterstof-elektrische motor die is ontwikkeld door het bedrijf mPower uit Szczecin. “Het technisch ontwerp was niet gemakkelijk, maar het was zeker interessant”, zegt Marcin Hołub, voorzitter van de raad van bestuur van mPower.

De fabrikant spreekt in de Poolse media over de Silent Power als is een absoluut unieke boot, zelfs op wereldschaal. Dit is de eerste gemotoriseerde recreatieboot die wordt aangedreven door een waterstof-elektrische motor. Bij het bouwen is  rekening gehouden met zowel ecologische als praktische aspecten: de structuur is vrij eenvoudig, maar tegelijkertijd maakt het ontwerp het mogelijk om deze concepten breder te gebruiken. “Het mag absoluut niet zo zijn dat alleen sjeiks in Dubai zich deze waterstofboot kunnen veroorloven’, zegt ontwikkelaar Bohdan Kryk.

Om het tankprobleem op te lossen en bij gebrek aan waterstoftankstations komt de energie uit de in de reguliere handel verkrijgbare waterstofcilinders.

Lees ook: regels-niet-goed-nageleefd-waterstofaggregaat-verwijderd-bij-wk-zeilen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen