Nederland: regels niet goed nageleefd, waterstofaggregaat verwijderd bij WK Zeilen
Een domper voor de organisatoren van het WK Zeilen dat afgelopen weken in de Nederlandse badplaats Scheveningen werd gehouden. Het aggregaat op waterstof, dat een deel van de stroomvoorziening op wal moest verzorgen, is op last van de brandweer verwijderd. Bij het aanvragen van de vergunning was vergeten te melden dat er een waterstof-aggregaat op het terrein komt te staan, meldt Missie H2 op haar site.
Bij het WK Zeilen, dat de afgelopen tien dagen plaatsvond in Den Haag en Scheveningen, draaide het dit jaar niet alleen om de sportieve prestaties op het water. De organisatie heeft ook laten zien oog te hebben voor duurzaamheid. Om de footprint van het evenement zo laag mogelijk te houden is er zo weinig mogelijk plastic gebruikt. Deelnemers kregen een fles van gerecycled plastic, die ze zelf kunnen vullen bij een van de acht watertappunten. Plastic flesjes met water werden er niet verkocht. Om het stroomverbruik beperkt te houden heeft de WK-organisatie besloten geen airco’s in de kantoren te installeren.
Voor de stroomvoorziening op het Kite-strand was de organisatie van plan geen gebruik te maken van een ronkend dieselaggregaat, maar eentje op waterstof. “Wij hebben er een waterstofaggregaat geplaatst”, bevestigt Marcel Kwakkel, commercieel directeur van leverancier Genpower. “Die generator werkt op een brandstofcel. Dat is inmiddels solide technologie. Het apparaat doet wat het moet doen. Er gaat waterstof in, er komt stroom uit. Een waterstofaggregaat is niet alleen stil, maar ook volledig emissieloos”.
Vlak voor de start van het evenement is er echter sprake van een domper: het waterstofaggregaat wordt na een inspectie van de brandweer verwijderd. In de vergunningaanvraag heeft de organisatie niet aangegeven dat er een waterstofaggregaat zou worden geplaatst, zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Omdat waterstofaggregaten voor de brandweer nog onbekend terrein zijn, wordt een ‘grotere veiligheidsmarge’ aangehouden. Dat wil zeggen dat er meer afstand rond het aggregaat in acht moet worden genomen dan bij een dieselaggregaat gebruikelijk is. De woordvoerder: “Het waterstofaggregaat zou verplaatst moeten worden om die ruimte te creëren, maar daar kwamen ze niet uit.” In onderling overleg is besloten het waterstofaggregaat weg te halen.
Helemaal zonder waterstof heeft het event niet gedraaid. Zoals waterstof Magazine eerder deze maand meldde is er voor het eerst een rib ingezet met een motor die draait op waterstof. Ribs zijn snelle rubberboten met een stijve romp van polyester of aluminium en worden ingezet als coachboot bij zeilwedstrijden. Doorgaans voorzien van krachtige buitenboordmotoren op diesel of benzine. De zeer wendbare ribs worden ook veel gebruikt door reddingsmaatschappijen, politie, marine, douane en bedrijven. En voor de pleziervaart. De rib op waterstof tijdens het EK in Nederland is de eerste wereldwijd.
Meer informatie op over stroomaggregaten op waterstof op de website van MissieH2
Lees ook: brazilie-toyota-start-proef-met-tankstation-dat-waterstof-maakt-uit-ethanol