• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: Keyou komt met een pay-per-use-model voor trucks op waterstof

Munchen Keyou waterstof truck frontDe Duitse startup Keyou biedt haar waterstoftrucks aan voor een vast bedrag per kilometer. In tegenstelling tot de gebruikelijke koop- of leasingovereenkomsten, verhuurt Keyou de eerste acht vrachtwagens en rekent een vast tarief per kilometer op basis van de jaarlijkse kilometerstand. Naast de voertuighuur omvat het pakket  onderhoud en service, verzekeringen en zelfs waterstof. Alle service- en garantiewerkzaamheden worden verzorgd door Keyou zelf of partnerwerkplaatsen.

"Met het nieuwe verhuurconcept wil Keyou de overstap naar waterstof vereenvoudigen”, zegt CEO Thomas Korn. “Met dit aanbod willen we mogelijke zorgen van klanten over een nieuwe technologie wegnemen. Ons bedrijf ontwikkelt verbrandingsmotoren op waterstof voor zware voertuigen zoals vrachtwagens en bussen. In de opstartfase ligt de focus alleen op trucks.

Het bedrijfsmodel van Keyou, gevestigd in de Duitse stad München, gaat zich richten op het ombouwen van zowel nieuwe als bestaande voertuigen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een bestaand chassis en bestaande motoren van grote fabrikanten. Het eerste voertuig op waterstof is omgebouwd door Paul Nutzfahrzeuge GmbH, een van de toonaangevende Europese fabrikanten van gespecialiseerde voertuigen. Het volledige conversieproces voor de eerste acht voertuigen die inmiddels zijn besteld duurt naar schatting ongeveer 14 dagen per vrachtwagen.

“Maar dit gaat de komende jaren veranderen”, zegt Thomas Korn. "We streven ernaar de ombouwtijd terug te brengen tot enkele dagen, naarmate de processen worden geoptimaliseerd en er ervaring wordt opgedaan."

Het bedrijf ziet een enorm marktpotentieel, aangezien er de komende jaren wereldwijd miljoenen dieselvoertuigen zullen worden geproduceerd, die vervolgens kunnen worden omgebouwd naar waterstof. Vanaf eind dit jaar gaan de eerste vrachtauto’s met een waterstofverbrandingsmotor rijden. Keyou streeft ernaar om in de tweede helft van 2024 te beginnen met het seriematig ombouwen van bestaande voertuigen.

Lees ook: emissievrije-stadsdistributie-met-scooters-op-waterstof-in-regio-parijs

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen