• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Spanje: strategisch partnerschap met Marokko bij ontwikkeling waterstof-productie

Marokko waterstof opwekDe voortvarendheid waarmee Marokko groene waterstofprojecten ontwikkelt kan Spanje op een achterstand zetten. Verschillende kranten op het Iberisch schiereiland maken zich zorgen. Maar de Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez deelt deze niet. Hij ziet kansen om met Marokko een strategisch partnerschap aan te gaan.

Bedreigt Marokko de Spaanse ambities om een ​​belangrijke speler te worden op de groene waterstofmarkt in de Europese Unie? Deze bezorgdheid werd geuit door Iberische economische media na aanleiding van een Europees onderzoek. Een studie in opdracht van de Europese Commissie, uitgevoerd door het Duitse Fraunhofer Instituut, geeft aan dat de Spanje tegen 2050 een belangrijk aandeel in de productie van groene waterstof voor heel Europa gaat opeisen.

Maar Marokko presenteer momenteel in hoog tempo nieuwe grote projecten. Het Franse energiebedrijf TotalEnergies doet een investering van 9,4 miljard euro in een waterstof- en ammoniakproject in Marokko. De OCP-groep heeft een soortgelijk initiatief van 7 miljard euro gemeld. Deze waterstof gaat naar verwachting per pijplijn naar Europa via Spaans grondgebied.

Uit een onderzoek van de Europese Investeringsbank (EIB) blijkt dat de kosten voor de productie van hernieuwbare waterstof op locaties in Duitsland in 2030 tussen € 3,90 en € 5,00/kgH2 bedraagt, vergeleken met € 3,2/kgH2 in Marokko. Chili en Australië zijn met respectievelijk 3,1 €/kgH2 en 3,2 €/kgH2 potentiële concurrenten van Marokko, maar de geografische transportafstand naar Europese klanten is voordeliger voor het Noord-Afrikaanse land.

Spanje is geïnteresseerd in Marokkaanse groene waterstof, heeft president eerder dit jaar laten weten. “Het is van strategisch belang dat de twee landen de ontwikkeling van schone energie bevorderen in sectoren met een enorm potentieel, zoals groene waterstof of biomassa. Marokko en Spanje voldoen aan alle voorwaarden om een belangrijke rol op zich te nemen bij de ontwikkeling  van de nieuwe groene economie.”

Lees ook: waterstofconferentie-tijdens-start-dutch-grand-prix-in-zandvoort

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen