Duitsland: Siemens Mobility test eerste trein op waterstof in de regio Allgäu
In de Zuid-Duitse regio Allgäu wordt de eerste proefrit gemaakt met een splinternieuwe waterstoftrein. Het voertuig gebouwd door Siemens Mobility rijdt voor het eerst op een reguliere spoorlijn tussen Kaufbeuren en Buchloe met aan boord een aantal geselecteerde gasten. Volgens een persbericht van Siemens Mobility zal het prototype van de treinwagon, Mireo Plus H genaamd, al medio 2024 in de passagiersdienst in Beieren worden ingezet. Als eerste gaat de waterstoftrein dan rijden op de trajecten tussen Augsburg en Füssen en Augsburg en Peißenberg. De proefperiode zal naar verwachting 30 maanden duren.
De Mireo Plus H heeft twee brandstofcellen op het dak die worden ondersteund door een lithium-ionbatterij. Volgens de technische informatie van de fabrikant behaalt de trein een topsnelheid van 160 kilometer per uur. Met de waterstof in verschillende tanks heeft de trein een actieradius tussen de 1.000 en 1.200 kilometer. Binnen 15 minuten is de tank weer vol.
Het zal van de resultaten van de proefritten afhangen of waterstoftreinen in de toekomst ook op andere trajecten in Beieren zullen gaan rijden, legt minister van Transport Christian Bernreiter (CSU) uit. Volgens de minister moet het dieseltijdperk binnen het Beierse lokale passagiersvervoer per spoor tegen 2040 zijn afgeschaft. Naast de elektrificatie van spoorlijnen en de inzet van treinen op batterijen is Bernreiter van mening dat waterstofaandrijvingen een belangrijk onderdeel zijn van de transitie op het spoor.
Minister van Economische Zaken Hubert Aiwanger (FW), die de waterstoftechnologie al jaren stimuleert en ook bij de eerste rit aanwezig was, prijst het project eveneens: “Waterstof wordt steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven van mensen. De waterstoftrein is de volgende stap in de praktijk. Ook verwarmingen en auto’s kunnen worden aangedreven door schone waterstof.”
Zijn partijgenoot en parlementskandidaat Susen Knabner ziet waterstoftechnologie als een reëel alternatief voor de ‘langdurige’ elektrificatie van spoorlijnen. Nog een pluspunt voor Knabner: “Waterstof kan uit verschillende landen gehaald worden. Een doorslaggevend voordeel in tijden van geopolitieke onzekerheid.”
Tijdens de proefrit viel het op dat de waterstoftrein tijdens het rijden bijna geen geluid produceert, zelfs bij 140 km. Het gemiddeld waterstofverbruik was 14 kg per 100 km.
Lees ook: footbalclub-philadelphia-de-eerste-sportclub-met-een-eigen-waterstoftankstation