• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: H2FLY ontwikkelt Hydrogen Aviation Center voor vliegen op vloeibare waterstof

Slovenië H2fly vliewgtuig waterstofHet Duitse vliegbedrijf H2FLY, dat zich richt op de ontwikkeling van vliegtuigen op waterstof, opent volgend jaar een eigen onderzoekscentrum op de luchthaven van Stuttgart. Met een Hydrogen Aviation Center wil het bedrijf het vliegen op waterstof versnellen. Het centrum moet een aanjagende functie gaan vervullen voor de Europese luchtvaartindustrie op cryogene waterstof. Het biedt faciliteiten voor de integratie van vliegtuigen met een brandstofcel en de infrastructuur voor vloeibare waterstof.

Het vliegen op waterstof, dat wordt opgeslagen in vloeibare vorm, is zeer innovatief. Het H2FLY-team heeft inmiddels vier vluchten uitgevoerd op vloeibare H2, waaronder één vlucht die meer dan drie uur duurde. De vluchten werden voltooid met het HY4-demonstratievliegtuig van H2FLY, uitgerust met een waterstof-elektrisch brandstofcelaandrijfsysteem en cryogeen opgeslagen waterstof dat wordt gebruikt voor het aandrijven van het vliegtuig. De laatste zeer succesvolle vlucht is de afgelopen maand uitgevoerd vanaf het vliegveld bij Maribor in Slovenië (foto).

De resultaten van de testvluchten geven aan dat het gebruik van vloeibare waterstof in plaats van gasvormige waterstof het maximale bereik van het HY4-vliegtuig kan verdubbelen van 750 km naar 1.500 km. Dit is een belangrijke stap richting commerciële emissievrije vluchten op H2. Professor Josef Kallo, medeoprichter van H2FLY is zeer enthousiast over de resultaten. “Deze prestatie markeert een keerpunt in het gebruik van waterstof om vliegtuigen aan te drijven. Samen met onze partners hebben we de levensvatbaarheid van vloeibare waterstof aangetoond ter ondersteuning van emissievrije vluchten op middellange en lange afstand. We kijken nu vooruit naar het opschalen van onze technologie voor regionale vliegtuigen en andere toepassingen en beginnen aan onze missie om de commerciële luchtvaart koolstofvrij te maken.”

Vergeleken met gasvormige waterstofopslag onder hoge druk, zijn voor cryogene waterstof aanzienlijk lichtere tanks nodig met minder volume. Het vliegbereik wordt daardoor groter en het laadvermogen neemt toe.

Lees ook: olympisch-zwemkampioen-overhandigt-waterstof-medaille-aan-pierre-devillers-van-engie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen