• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: papierfabrikant Smurfit Kappa draait met volledig productieproces op waterstof

Limoge Smurfit Kappa Hyflexpower waterstofPapierfabrikant Smurfit Kappa meldt een belangrijke ontwikkeling op het gebied van emmissievrij produceren. In de fabriek in de Franse stad Saillat-sur-Vienne, in de provincie Haute-Vienne, heeft het hele productieproces gedraaid op waterstof. De benodigde waterstof is via elektrolyse ter plaatse geproduceerd uit wind- en zonne-energie. Het bedrijf is trots op dit baanbrekende resultaat, al geruime tijd wordt het onderzoek naar emissievrij produceren via een enorm spandoek met passanten gecommuniceerd (foto). Het onderzoek is onderdeel van het Hyflexpower-project dat sinds 2019 draait.

Binnen het Hyflexpower-consortium werken Siemens Energy, Engie Solutions, Centrac, Arttic en het German Aerospace Center samen. Het doel is om productieprocessen die veel energie vragen emissievrij te krijgen. Bij het bedrijf Smurfit Kappa is dat inmiddels gelukt. Voor het eerst ter wereld produceert een naar waterstof omgebouwde industriële turbine evenveel energie als een soortgelijk systeem op aardgas. Het waterstofsysteem is geleverd door Siemens en is een omgebouwde Siemens Energy SGT-400 gasturbine die is aangepast voor waterstof. 

“Het voordeel op de lange termijn is dat we bestaande turbines kunnen ombouwen door middel van eenvoudige aanpassingen”, zegt Gael Carayon, hoofd van het Hyflexpower-project bij Engie. In tegenstelling tot het aardgas dat gewoonlijk wordt gebruikt, heeft waterstof een snellere en warmere vlam, wat betekende dat de ontwikkelaars aanzienlijke veiligheidshindernissen moesten overwinnen. Daarbij lag de focus op het weerstandsvermogen van de materialen, de bekleding van de verbrandingskamer en de instellingen voor het verbrandingsproces.

De waterstofpilot werd het afgelopen jaar al succesvol getest met een mix van 30% waterstof en 70% aardgas. Geleidelijk aan is dat percentage opgevoerd naar 100% waterstof. Het doel van het Hyflexpower -project is om duidelijk aan te tonen dat hernieuwbare energie kan worden omgezet in waterstof en kan dienen als een flexibel middel om energie op te slaan, die vervolgens kan worden gebruikt om een ​​industriële turbine aan te drijven. 

Lees ook: octrooien-in-de-wereld-van-waterstof-ook-een-werkwijze-is-te-beschermen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen