• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Westfalen neemt ontwikkelingsplannen voor waterstoffabriek in Zutphen over

Oosterwolde Sinnewetter waterstofDe plannen voor de waterstoffabriek in Zutphen zijn overgenomen door Westfalen Waterstof Zutphen B.V., een volle dochter van Westfalen Gassen Nederland B.V. in Deventer. De verkopende partij, waterstofcoöperatie GldH2 U.A. verwacht dat met de verkoop de fabriek sneller gebouwd gaat worden. Westfalen is een gerenommeerd internationaal bedrijf, gespecialiseerd in industriële gassen, koudemiddelen en propaan. Metaalverwerker KME in Zutphen participeert voor een beperkt deel in deze plannen.

De plannen voor de oprichting van een waterstoffabriek zijn  vier jaar geleden gestart met de oprichting van de Zutphense waterstofcoöperatie GldH2. De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat waterstof een belangrijke rol gaat vervullen binnen de energietransitie. Waterstof wordt wereldwijd gezien als een belangrijk opslag-onderdeel van de energietransitie. Ook zal waterstof in de toekomst worden ingezet als energiedrager voor voertuigen, woningverwarming en in productieprocessen. Participant KME, op wiens bedrijfslocatie de fabriek wordt gevestigd, wordt een van de afnemers van waterstof. KME zal hiermee de afname van grijze waterstof vervangen door de ter plaatse geproduceerde groene waterstof. Jan Fikken, actief binnen GldH2 en Zutphen Energie verwacht dat de toekomstige waterstoffabriek ook een belangrijke rol gaat vervullen bij de lokale energievoorziening.

Voor Westfalen is de overname van de plannen van GldH2 een belangrijke stap richting een van de eerste groene waterstoffabrieken in Nederland. Het bedrijf neemt van GldH2 de reeds bestaande vergunning voor de bouw van de waterstoffabriek over, een langdurige erfpacht van een stuk grond van KME dat ligt tussen de bestaande metaalfabriek en het Twentekanaal en een reeds gereserveerde stroomaansluiting van Liander. Deze drie onderdelen zijn onherroepelijk verbonden met de locatie in Zutphen en essentieel om de waterstoffabriek te kunnen bouwen. Momenteel worden de waterstoffabrieksplannen door Westfalen verder ontwikkeld.

GldH2 is in september 2019 opgericht om de waterstofontwikkelingen in en rond Zutphen te stimuleren. Het initiatief is financieel ondersteund door de ontwikkelingsmaatschappij van de provincies Gelderland en Overijssel OostNL en de Regio Stedendriehoek, de voormalige Cleantech Regio. De initiatiefnemers moesten in 2022 van de bouw van de fabriek afzien nadat een Europese subsidieaanvraag voor 5 miljoen euro werd afgewezen. Vervolgens zijn de gesprekken met verschillende overnamekandidaten opgestart waar Westfalen als beste kandidaat uit de bus kwam.

Foto ter illustratie: een soortgelijke waterstofproductielokatie in Oosterwolde in het noorden van Nederland

Lees ook: waterstofgoeroe-professor-ad-van-wijk-neemt-vandaag-afscheid-van-ut-delft

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen