Nederland: Renault en Opel leveren eerste bestelwagens op waterstof in Utrecht
Onder de opvallende houten luifel van het waterstoftankstation Fountain Fuel in Amersfoort zijn deze week de sleutels overhandigd voor de eerste waterstof bestelbussen in Nederland. De Utrechtse ondernemers Henk Overeem van Technisch Installatiebedrijf Warmtebouw en Mark Pot van Pot Verhuizingen kregen de sleutels van hun nieuwe voertuigen uit handen van gedeputeerde André van Schie van de provincie Utrecht.
Met de levering van de eerste bestelwagens die in Nederland op waterstof gaan rijden, hebben zowel de ondernemers als de provincie Utrecht een landelijke primeur. Deze werd mogelijk gemaakt door de subsidie die het project ‘HyVan’ heeft ontvangen vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (EFRO). Deze subsidie is aangevraagd door Fountain Fuel als penvoerder namens het project en Allied Waters uit Nieuwegein.
Het doel van het HyVan-project is om zes regionale ondernemers aan in totaal acht waterstof bestelbussen te helpen. Zo is de subsidie gebruikt om het kostenverschil met een dieselvariant te dekken. Naast vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en Waterstof Utrecht waren vandaag ook delegaties van de Franse en Duitse voertuigproducenten HYVIA en Stellantis aanwezig.
“Dit project laat zien dat het rijden op waterstof niet iets van de toekomst is, maar van nu”, vertelt Regina Horbach, adviseur duurzame mobiliteit bij de provincie Utrecht. “Een boodschap die we duidelijk willen uitdragen naar iedereen in onze regio en het MKB in het bijzonder. Want hier gebeurt het. Met de komst van zowel de tankstations als de voertuigen zijn we als regio Utrecht hard op weg om het waterstofhart van Nederland te worden.”
Vanuit de provincie is Horbach actief als programmamanagervoor ‘Waterstof Utrecht’. Onder deze vlag scharen zich verschillende partijen achter het waterstofconvenant. Daarin staatde ambitie om het gebruik – en waar mogelijk de productie – van groene waterstof voor mobiliteit in de provincie Utrecht te stimuleren. Naast de provincie hebben zes Utrechtse gemeenten, het EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) en KWR Water Research Institute dit convenant getekend.
Ook Stephan Bredewold van Fountain Fuel is blij met deze nieuwe stap: “Door bedrijven en tankstationhouders te laten samenwerken voor een aanvraag, reken je direct af met de kip-en-ei-discussie of je eerst tankstations moet hebben zodat er getankt kan worden, of eerst voertuigen zodat je daarna een rendabel tankstation kunt bouwen. Op deze manier kun je samen met steun vanuit Europa en Den Haag zaken in beweging brengen.”
Voor de komende vier jaar trekt de Nederlandse regering 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren. Vanaf maart 2024 kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de aanschaf van vrachtwagens en bestelbussen op waterstof en de bouw van H2-tankstations. Met dit bedrag kunnen naar schatting 40 fossielvrijetankstations worden gerealiseerd, inclusief de voertuigen die nodig zijn om de stations rendabel te laten draaien. Daarmee moet een landelijk dekkend netwerk ontstaan.
Lees ook: zwitserse-treinfabrikant-stadler-verkoopt-de-eerste-treinen-op-waterstof-aan-californie