Duitsland: netbeheerders starten met de uitrol van het landelijke waterstofnetwerk
Niet alleen in Nederland wordt gewerkt aan een landelijk waterstofnetwerk. Ook in Duitsland is de ombouw van het aardgasnet naar waterstof in volle gang. Enkele kilometers over de Nederlandse grens bij Oldenzaal wordt later deze maand begonnen met een waterstofpijplijn van Lingen naar Bad Bentheim.
Ruim tien kilometer verderop zijn de eerste werkzaamheden richting het nieuwe Duitse waterstofnetwerk inmiddels in volle gang. Daar zijn de gasnetbeheerders Nowega en Open Grid Europe (OGE) begonnen met het ombouwen van een langeafstandsgaspijpleiding van aardgas naar waterstof. De circa 46 kilometer lange leiding, die van Emsbüren in Nedersaksen via Bad Bentheim naar Legden in Noordrijn-Westfalen loopt, wordt met een mobiele compressor leeggepompt en vervolgens losgekoppeld van het net. De netbeheerders verwachten vanaf 2025 de eerste waterstof via de voormalige aardgaspijp te kunnen transporteren. De pijpleiding is bedoeld om klanten uit de industrie en het midden- en kleinbedrijf te laten aansluiten op de waterstofvoorziening. De projecten maken deel uit van het Get H2 Nucleus-project. Het doel van het Get H2-initiatief is om een basis te leggen voor een landelijke waterstofinfrastructuur.
“De ombouw van bestaande pijpleidingen naar waterstof maakt een snelle en kostenefficiënt transportsysteem in de waterstofeconomie mogelijk”, benadrukt Nowega-directeur Frank Heunemann. “De projecten laten zien dat de samenwerking tussen verschillende netbeheerders werkt en dat we samen een krachtig waterstofnetwerk kunnen bouwen.” De eerste conversie van een aardgastransportleiding naar waterstof is een cruciaal puzzelstukje voor de energietransitie en voor het Duitse waterstofnetwerk, aldus Thomas Hüwener, lid van de raad van bestuur van OGE.
Elders in Duitsland is het in Leipzig gevestigde bedrijf Ontras eind vorig jaar al begonnen met de bouw van de eerste nieuwe Duitse gaspijpleiding, die vanaf het begin voor waterstof bestemd is, in de oostelijke deelstaat Saksen. Deze pijp is onderdeel van een gepland waterstofnetwerk van 900 kilometer dat ook gebruik zal maken van de gemoderniseerde aardgasinfrastructuur.
Lees ook: canada-edmonton-en-strathcona-county-kiezen-voor-waterstof-vanwege-hoge-betrouwbaarheid