• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Air Products bouwt Europa’s grootste fabriek voor blauwe H2 in Rotterdam

Rotterdam Air Products WaterstofAir Products maakt bekend dat het zijn bestaande fabriek voor grijze waterstof gaat ombouwen naar een productielocatie van blauwe waterstof. Hiervoor wordt de komende jaren een koolstofafvang- en koolstofdioxide verwerkingsinstallatie gebouwd bij de H2-fabriek in de haven van Rotterdam. Het project werd de afgelopen zomer al aangekondigd, nu is de definitieve investeringsbeslissing genomen. De fabriek zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn en de "blauwe" waterstof zal zowel de ExxonMobil raffinaderij in Rotterdam als andere klanten bedienen.

Voor de distributie van waterstof maakt Air Products gebruik van een eigen pijpleiding die al vele jaren in het Rotterdamse havengebied ligt. Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van de lange termijn overeenkomsten met ExxonMobil en de Nederlandse Staat. Blauwe waterstof uit de waterstofproductiefabriek van Air Products zal klanten in de industrie en mobiliteit helpen bij de transitie, terwijl het ook banen creëert en behoudt in een belangrijk industriegebied.

Om de CO2 te kunnen afvoeren wordt de waterstoffabriek aangesloten op het Porthos-systeem, een consortium dat het eerste grootschalige CO2-transport- en -opslagsysteem in Nederland ontwikkelt waarover onlangs een definitief investeringsbesluit is genomen. Samen met CO2 vanuit de andere industrie in de haven van Rotterdam, zal de afgevangen CO2 worden getransporteerd naar lege gasvelden in de Noordzee, ongeveer 20 kilometer uit de kust. Daar wordt het permanent op meer dan drie kilometer diepte onder de zeebodem opgeslagen.

Door de samenwerking met Porthos kan Air Products zijn CO2-uitstoot in de haven van Rotterdam meer dan te halveren. Dit betekent een substantiële stap voor het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Klimaatakkoord. Tegelijkertijd werkt Air Products hard om zijn eigen activiteiten en die van zijn klanten verder koolstofvrij te maken door plannen te realiseren om groene waterstof grootschalig te importeren.

"Air Products investeert, en is al decennialang actief in Rotterdam", zegt Chief Operating Officer Dr. Samir J. Serhan. " Door CO2 af te vangen via Porthos en extra blauwe waterstof aan ExxonMobil en andere klanten te leveren, kunnen we bijdragen aan een schonere toekomst."

Het beursgenoteerde bedrijf Air Products is een wereldleider op het gebied van industriële gassen en is al meer dan 80 jaar actief in het bedienen van energie-, milieu- en opkomende markten.

Lees ook: nederland-de-landelijke-h2-backbone-is-voor-waterstofprofessor-ad-van-wijk-belangrijk

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen