• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: meubelfabriek Vepa in Emmen produceert eigen groene waterstof

Emmen vepa waterstofMeubelfabrikant Vepa heeft op de productielocatie in Emmen sinds kort een elektrolyser voor het produceren van groene waterstof.. Met waterstof wordt de oven van de poedercoatinstallatie voor het lakken van meubelonderdelen verwarmd. Het bedrijf claimt hiermee de eerste fabrikant in Drenthe te zijn die een dergelijke investering doet.

"De energie die we nodig hebben voor de productie van waterstof wordt opgewekt door de ruim 3.000 zonnepanelen die op het dak van ons Circulair Centrum liggen", zegt Bert Top, directeur van Vepa in de regionale media. "Indien ze bij slecht weer niet voldoende zullen leveren, wordt de energiebehoefte aangevuld met Nederlandse windenergie. Het waterstofgas wordt gebruikt om de oven van onze poedercoatinstallatie te verwarmen waardoor het aardgasverbruik structureel verminderd.” De elektrolyser bij Vepa the furniture factory in Emmen is begin deze week officieel onthuld tijdens de Open Bedrijvendag door wethouder Guido Rink van de gemeente Emmen. 

Circulariteit gaat hand in hand met innovatie. Door voortdurend energie, tijd en geld te steken in het moderniseren van de productiemethoden, het zoeken naar duurzame energie-oplossingen en het werken met innovatieve grondstoffen, verlaagt de Fair Furniture Group – waar Vepa onderdeel van is – de milieu-impact van de organisatie doorlopend. Een van de nieuwste innovaties is het produceren van groene waterstof ter vervanging van fossiel aardgas. Groene waterstof wordt geproduceerd via elektrolyse. Tijdens dit productieproces komt geen CO2 vrij waardoor groene waterstof wordt gezien als dé duurzame brandstof en energiedrager van de toekomst.

Vepa heeft al eerder aangetoond het milieu serieus te nemen. Drie jaar geleden presenteerde de meubelfabrikant een nieuwe stoel die volledig is gemaakt van biomateriaal.  "We werken toe naar een circulaire productie. Met deze innovatie zijn we weer een stap dichterbij", aldus Top. "We gebruiken immers hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiel aardgas. Doordat we alles in onze eigen fabrieken produceren is de CO2-voetafdruk per product al laag."

Foto: V.l.n.r.: Janwillem de Kam (directeur Vepa), Guido Rink (wethouder gemeente Emmen), Bert Top (directeur Vepa) (Foto: Vepa/André Dümmer)

Lees ook: verhuurder-van-waterstoftrucks-hylane-meldt-zeer-snelle-groei

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen