• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

USA: Renewable Innovations levert stroom uit waterstof aan auto’s en basiskamp

Woestijn USA voertuigen opladenEen wereldprimeur in de woestijnen van Nevada en Californië. Tijdens de Rebelle Rally 2023, een off-road race van 2.500 kilometer met enkel vrouwelijke coureurs, zijn de batterij-elektrische voertuigen opgeladen met een waterstofaggregaat. De waterstofopslag, de brandstofcellen en de elektrische landpalen zijn weggewerkt in een enorme truck die zelf ook nog eens op waterstof rijdt (foto). Leverancier van het systeem is Renewable Innovations uit de stad Lindon, in de Amerikaanse staat Utah.

Voor het event is 800 kilo waterstof gebruikt dat met generatoren is omgezet in elektriciteit. In totaal is er 12-duizend kilowattuur geleverd, midden in de woestijn en zonder aansluiting op het grid.  Het systeem heet officieel MEC-H (Mobile Energy Command – Hydrogen) en is een volledig mobiele laadoplossing voor elektrische en plug-in hybride voertuigen, onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Naast de deelnemende voertuigen is ook het basiskamp van de Rebelle Rally 2023 van emissievrije stroom voorzien. Hier bivakkeren honderden mensen, inclusief verlichting, voedsel, communicatie, koeling, enz.

Renewable Innovations ziet een groeiende marktvraag naar schone elektriciteit en heeft als oplossing de Grid-Gap geïntroduceerd. ‘De meeste huizen, winkels en bedrijven beschikken niet over voldoende stroom om batterij-elektrische voertuigen snel op te laden’, meldt het bedrijf op haar website. ‘Het elektriciteitsnet heeft onvoldoende capaciteit. Met ons systeem, deels ontwikkeld door Plug en Quantum Fuel Systems, kunnen veel voertuigen meerdere keren per dag worden opladen. Overal, ook in de middle of nowhere, en 100% onafhankelijk van het elektriciteitsnet. De stroombron kan meerdere keren per dag worden verplaatst.’

De vrachtauto, de MEC-H, biedt de mogelijkheid om 50 tot 75 woningen van stroom te voorzien, veel energie op te slaan (450 kWh) en rijdt bovendien op groene waterstof. Het voertuig beschikt over dubbele snelladers die tot 4 voertuigen tegelijk kunnen opladen.

Voor het geval de batterij-elektrische race-auto’s toch nog in de woestijn stranden met en lege accu heeft Renewable Innovations een speciaal reddingsvoertuig ontwikkeld. Deze unieke militaire special forces-wagen is op maat gebouwd met nachtcamera’s. Het voertuig kan een gestrande wagen met maximaal 15 kWh aan stroom opladen of terug te slepen naar het basiskamp.

Lees ook: samsung-c-t-krijgt-ontwerpcertificering-voor-opslag-van-vloeibare-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen