• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: VoltH2 ontvangt subsidie voor electrolysers in Essen en Gelsenkirchen

Essen VoltH2Het Nederlandse bedrijf VoltH2 heeft in Duitsland een subsidie ontvangen voor de productie van groene waterstof. De regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen verleent het waterstofbedrijf een subsidie van 15 miljoen euro binnen het HyPerformer-programma. VoltH2 zal het bedrag verdelen over twee elektrolysers in Essen en Gelsenkirchen. De groene waterstof dient de mobiliteit in de regio te vergroenen en zal worden aangewend voor bussen en vrachtwagens.

Om de uitstoot van CO2 in te dammen en aldus de Europese industrie en mobiliteit te helpen verduurzamen, werkt VoltH2 aan een netwerk van groenewaterstoffabrieken in Europa. Vanaf nu staan er zes locaties op de teller, samen goed voor een potentiële productiecapaciteit van ruim 500 MW. Twee van deze productie-installaties komen in het Duitse Ruhrgebied, in Essen en Gelsenkirchen. Voor deze twee vestigingen heeft VoltH2 deze week, in het bijzijn van Koning Willem-Alexander, een subsidie van 15 miljoen euro binnen het HyPerformer-programma ontvangen. 

De Duitse overheid zet volop in op groene waterstof als een van de pijlers van een klimaatneutraal energiebeleid. Er wordt gewerkt in HyPerformer-regio's of zones waarbinnen alle schakels van de waardeketen van waterstof voor de transportsector worden geconcentreerd: van productie tot opslag, distributie en tankinfrastructuur tot de toepassingen, zoals bussen, gemeentelijke bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens of auto's. 

HyPerformer-subsidies zijn daarom gericht op regionale projectconsortia die al gedetailleerde concepten voor waterstoftechnologieën hebben uitgewerkt en die nu in de praktijk willen toepassen. In de eerste HyLand-fase werden uit zes aanvragen drie winnende regio's geselecteerd. In april 2023 was het Rijn-Ruhrgebied, waar Essen en Gelsenkirchen zich bevinden, een van de drie regio’s die werden uitgeroepen tot winnaars van het HyPerformer II programma. De subsidieaanvraag van VoltH2 werd ingediend door Hydrogen Metropole Ruhr (HyMR). In totaal ontvangt VoltH2 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen om zijn installaties  in Essen en Gelsenkirchen te helpen ontwikkelen.

Eerder dit jaar heeft VoltH2 al een vestiging in Essen aangekondigd. Nu komt er met Gelsenkirchen een tweede productiefaciliteit in het Ruhrgebied. André Jurres, CEO van VoltH2: “We voorzien een installatie van 10 MW binnen de Klimahafen van Gelsenkirchen, die fungeert als een hub voor onderzoek en ontwikkeling van groenewaterstof-

technologie. Daarnaast is het een gunstige locatie voor waterstoftankstations, vanwege de grote hoeveelheden goederen die er per vrachtwagen worden overgeslagen, de lokale logistieke bedrijven en de aansluiting op een goed ontwikkeld snelwegennet. Zowel in Essen als in Gelsenkirchen zullen we jaarlijks 800 ton groene waterstof produceren, die zal worden gebruikt voor bussen, trucks en andere vormen van goederenverkeer. Volgens onze huidige planning zullen we de productie op beide locaties opstarten in 2026.”

Foto: Van links naar rechts: Mona Neubaur (Minister van Economie Noordrijn-Westfalen), Hans Brinkhof (VoltH2, Business Development/Regulatory Affairs), Prof. Dr. Julia Frohne (Managing Director Business Metropole Ruhr GmbH), Karin Welge (Burgermeester Gelsenkirchen), André Jurres (VoltH2, Managing Director) - Copyright: VoltH2 / Ralph Sondermann

Lees ook: usa-renewable-innovations-levert-stroom-uit-waterstof-aan-auto-s-en-basiskamp

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen