• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: Thyssenkrupp wil hogere prioriteit bij waterstofpijplijn met Zuid-Europa

Essen Thyssenkrupp waterstofStaalfabrikant Thyssenkrupp, met het hoofdkantoor in de Duitse stad Essen, wil dat er haast wordt gemaakt met een waterstofleiding vanuit Zuid-Europa. “De Duitse industrie heeft enorme hoeveelheden groene waterstof nodig uit landen als Spanje, Portugal en Marokko”, zegt CEO Miguel López. Thyssenkrupp loopt zelf voorop, het bedrijf bouwt een nieuwe staalfabriek die zowel op aardgas als op waterstof kan draaien. “De enorme hoeveelheid waterstof die we nodig hebben kan alleen per pijpleiding worden aangevoerd”.

Om in de nieuwe fabriek in Duisburg volledig van aardgas af te kunnen komen, heeft Thyssenkrupp jaarlijks 130.000 ton waterstof nodig. De metaalproducent is slechts een van de vele afnemers van groene waterstof. In juni deden naast het staalbedrijf ook verschillende bedrijven, zoals RWE, BP Europa, Open Grid Europe en Vonovia, een beroep op politici om hun plannen om de waterstofeconomie op te schalen.

De regionale en landelijke overheid is het er in grote lijnen over eens dat de benodigde hoeveelheid waterstof niet uitsluitend in het eigen land geproduceerd kan worden. Toch heeft de regering hiervoor nog geen strategisch plan gepresenteerd.

“Thyssenkrupp is inmiddels zelf wereldwijd op zoek naar energiepartners”, zegt topman López. “Er zijn drie regio’s die mogelijk aan de vraag kunnen voldoen: het Iberisch Schiereiland, het Arabische Schiereiland en het zuiden van de Verenigde Staten. We onderzoeken de mogelijkheden voor partnerschappen in alle drie de regio’s”, aldus López.

Lees ook: missie-h2-waterstofkaart-toont-de-belangrijkste-waterstofprojecten

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen