• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: proef met mix van H2 en aardgas in Erftstadt stopt ondanks succes

Erftstadt waterstofNa iets neer dan een jaar komt er een einde aan een proefperiode met waterstof in de Duitse gemeente Erftstadt. Het energiebedrijf GVG Rhein-Erft en het netwerkbedrijf Gheinische NETZGesellschaft werkten hierbij samen met TÜV Rheinland Energie om 100 woningen en bedrijven minder CO2 te laten uitstoten. Hiervoor werd een wisselende hoeveelheid CO2-vrije waterstof gemengd met aardgas en in de aardgasnet gepompt.

De proef vond onder de naam H2-mix plaats in de Erftstadt-districten Niederberg, Borr en Friesheim. Voor de energieleverancier GVG uit Hürth komt er een einde aan een spannend maar tegelijkertijd complex experiment. “We hebben verschillende hoeveelheden waterstof bijgemengd”, zegt Hürgen Bürger, woordvoerder van GVG. “De resultaten zijn indrukwekkend. In het aardgasnetwerk en bij de eindgebruikers hebben zich geen complicaties voorgedaan. De gasmix bestond op het hoogtepunt uit 20% waterstof. Daardoor stootten de eindverbruikers aanzienlijk minder CO2 uit.”

Voor het regionale netwerkbedrijf zijn de uitkomsten ook positief. Met het ongeveer 1.800 kilometer aardgasnetwerk is de waterstof probleemloos getransporteerd.

Toch hebben de initiatiefnemers besloten het project eind 2023 af te ronden. Er komt geen vervolg. Economisch gezien is er onvoldoende draagvlak voor waterstof, dat aanzienlijk duurder is dan aardgas.

Voor de test werden waterstofcilinders per vrachtwagen van het naburige Hürth Knapsack Chemical Park naar het invoedpunt in Erftstadt vervoerd. Daar werd de waterstof na een mixproces met aardgas op het industrieterrein van Erftstadt-Friesheim aan het gasnet geleverd.

Lees ook: eerste-hyzon-vuilniswagen-op-waterstof-succesvol-van-start

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen