• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: nieuwe vessel met dual-fuel aandrijving op waterstof voor windparken

Duitsland HydrocatFRS Windcat Offshore Logistics introduceert de allereerste Crew Transfer Vessel met dual-fuel aandrijving op waterstof in Duitsland. Met het schip kunnen personen en materialen worden verplaatst naar windparken op zee. De eerste klant die dit op waterstof gaat doen is 50Hertz. Dit bedrijf is de verantwoordelijke transmissienetbeheerder voor de netaansluiting van de windmolenparken in de Duitse Baltische Zee.

De Hydrocat 55 is een Crew Transfer Vessel die is uitgerust met de dual fuel waterstoftechnologie van het Belgische bedrijf CMB.TECH. Het schip is een innovatie voor de offshore windindustrie en betekent een belangrijke stap in het koolstofvrij maken van de scheepvaart.

De vessel beschikt over meerdere Dual fuel waterstofverbrandingsmotoren, die erg veel lijken op de traditionele dieselmotoren. Dat betekent dat onderhoud en reparatie eenvoudig en herkenbaar blijven, maar ook dat de motor gemakkelijk zonder aanpassingen kan worden teruggeschakeld naar dieselbrandstof. Zelfs als er geen waterstof beschikbaar is, kan het schip op traditionele brandstof blijven varen. Hierdoor is het een zeer robuuste en betrouwbare oplossing voor de offshore windindustrie.

Het dual fuel waterstofsysteem van de Hydrocat 55 zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot tijdens het gebruik en een aanzienlijke vermindering van de NOx-uitstoot. Met een lengte van 25 meter biedt de CTV plaats aan 24 personen en 2 tot 3 bemanningsleden en heeft een tankinhoud van 207kg waterstof in 27 cilinders. De motor is vervaardigd door MAN Engines voor dual fuel gebruik en achteraf uitgerust door CMB.TECH met een waterstofinjectiesysteem.

Door het gebruik van waterstof kan de Hydrocat 55 het dieselverbruik aanzienlijk verlagen en CO2-uitstoot besparen. Tegelijkertijd wordt maximale flexibiliteit en veiligheid gegarandeerd. De Hydrocat 55 is op dezelfde manier gebouwd als de Hydrocat 48, die in 2022 als eerste CTV op waterstof werd gelanceerd voor werkzaamheden in Belgische wateren.+

Lees ook: mexico-regering-legt-vijandig-beslag-op-waterstoffabriek-van-air-liquide

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen