• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: waterstoffabriek H2-Go sluit exclusief afnamecontract met Kuster H2 Energy  

Zwolle H2GoWaterstoffabriek H2-Go B.V. in Zwolle heeft een exclusief afnamecontract getekend met Kuster H2 Energy in Babberich. Kuster koopt de totale productie van groene waterstof op en gaat deze distribueren naar afnemers in Nederland. H2-Go gaat nog dit kwartaal de eerste waterstof produceren op het terrein van de rioolwaterzuivering Hessenpoort in Zwolle-Noord.   

De fabriek in Zwolle gaat draaien met een zeer groot rendement. Naast waterstof komt er bij het productieproces zuurstof en warmte vrij. De zuurstof wordt direct gebruikt binnen het reinigingsproces van het rioolwater. Voor de warmte wordt nog een toepassing gezocht. Door alle (bij)producten te gebruiken ontstaat een electrolyse-systeem met een zeer hoog rendement.  

Directeur Jan Bastiaan (rechts) is blij met de distributie-overeenkomst met Kuster H2 Energy. “Kuster is een zeer innovatief energiebedrijf en heeft als enig regionaal bedrijf in Oost-Nederland inmiddels de beschikking over een unieke eigen vloot van vier tankauto’s die waterstof kunnen transporteren naar afnemers. Regelmatig krijgen we bij H2-Go klanten aan de telefoon die waterstof bij ons willen kopen, maar zij realiseren zich onvoldoende dat daarvoor zeer speciale tankauto’s nodig zijn.” 

De vier tansportcontainers voor waterstof van Kuster en de eigen tankauto van H2-Go kunnen direct worden ingezet als de eerste waterstof wordt geproduceerd. Iedere dag is er in Zwolle 500 kilo groene waterstof beschikbaar.   

Om de waterstofontwikkelingen te versnellen wil Kuster samenwerken met ditributiepartners in heel Nederland. “Als partners zoeken wij vooral bedrijven die ervaring hebben met de in- en verkoop van waterstof”, zegt Jan-Pieter de Wilde van Kuster Energy. “Essentieel is dat ze beschikken over meerdere tankauto’s voor waterstof en over een eigen wagenpark. Met deze partijen willen we tot een gezamenlijk netwerk komen dat binnen een jaar landelijk dekkend moet zijn. Daar waar nodig schieten we elkaar met onze tankauto’s te hulp. In de beginperiode trekken we samen op om de markt te ontwikkelen. Op termijn worden we weer gewoon elkaars concurrent in het veld”.    

Jan Bastiaan van H2Go is er trots op om als eerste in Oost-Nederland een fabriek voor groene waterstof operationeel te hebben. “Onze fabriek in Zwolle is ook nog eens een fantastische oplossing voor de netcongestie. Lokale duurzame energie zelf lokaal gebruiken. Daarmee worden we een stuk minder afhankelijk van gas- en het elektriciteitsnet. Een win-win voor alle partijen.” 

Lees ook: hyundai-komt-met-een-compleet-nieuwe-nexo-waterstofauto

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen