• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: NXT Mobility opent nieuw waterstoftankstation in Alkmaar

Alkmaar openingGoed nieuws voor waterstofrijders in Noord-Holland. Vanmiddag, vrijdag 19 januari, is in Alkmaar met het nodige tromgeroffel een nieuw waterstoftankstation geopend. Het tankstation is gevestigd op bedrijventerrein De Boekelermeer, aan de zuidkant van Alkmaar direct bij de snelweg A9 richting Amsterdam. De officiële opening is verricht door wethouder Peetoom van Alkmaar en gedeputeerde Olthof van de provincie Noord-Holland.

Met de opening is een maandenlange pilotfase van het tankstation afgesloten. Op het openbare H2-station kunnen vanaf heden alle waterstofvoertuigen, zowel vrachtwagens en bussen onder 350 bar waterstof tanken. Voor personenauto’s is 700 bar beschikbaar. Het tankstation heeft een capaciteit van 1000 kilo per dag en is 24 uur per dag open. De eerste klanten zijn drie bestelwagens van het type Renault Master H2 die rijden bij bedrijven rond Alkmaar en een aantal Hyundai Nexo’s en Toyota Mirai’s. NXT Mobility voert gesprekken met bedrijven om vrachtauto’s, bussen en vuilniswagens op waterstof te laten rijden.

De opening van het eerste waterstoftankstation is een belangrijke mijlpaal voor NXT Mobility, dat onderdeel uitmaakt van de GP Groot groep. Erik Metselaar, directeur van NXT Mobility: “Hoewel er in Nederland op dit moment ruim 4.100 tankstations zijn, is het aantal plekken waar waterstof kan worden getankt nog zeer beperkt. De realisatie van deze waterstoflocatie is daarom een belangrijke stap, niet alleen voor NXT Mobility, maar ook voor onze regio. Op de NXT Energy Hub in Alkmaar bieden we een unieke combinatie van energieproducten voor duurzame mobiliteit aan: waterstof, duurzame diesel, LNG, en binnenkort ook ultrasnelle laadpunten voor elektrische personen- en vrachtauto's.”

Christiaan Peetoom, wethouder mobiliteit van de gemeente Alkmaar, benadrukt de lokale impact: "Ik ben er trots op dat het eerste waterstoftankstation in onze regio op de Boekelermeer staat. Dit nieuwe tankstation is een belangrijke en innovatieve ontwikkeling van duurzame mobiliteit. Het rijden op waterstof in- en rond Alkmaar is mede door dit initiatief een reële optie geworden. Dat GP Groot zelf ook vijf voertuigen op waterstof inzet laat zien dat het kan en ik hoop dat anderen dit voorbeeld volgen.”

Het waterstoftankstation in Alkmaar maakt deel uit van het project Duwaal waarin wordt getracht een keten van waterstofproductie, -distributie en -gebruik op te zetten. De productie van waterstof uit windenergie door het in Alkmaar en Wieringerwerf gevestigde Hygro speelt hierin een belangrijke rol. Zodra de regionaal uit wind geproduceerde waterstof beschikbaar is, wordt deze op de NXT Energy Hub in Alkmaar aangeboden. Op dit moment wordt de waterstof nog geproduceerd uit groen gas.

De nieuwe door de Nederlandse fabrikant Resato gebouwde waterstoftankinstallatie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage in het kader van de DKTI-transport subsidie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook: frankrijk-colas-ontwikkelt-en-bouwt-waterstoffabriek-en-h2-station-in-duinkerke

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen