• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Spanje: waterstoftrein rondt testritten tussen Zaragoza en Teruel succesvol af

Teruel Zaragozza trein waterstofAfgelopen weekend heeft de waterstoftrein in de regio Aragón, in het noordoosten van Spanje, zijn testritten succesvol afgerond. In de koude januari-maand heeft het voertuig gereden op het baanvak tussen Zaragoza en Teruel.  Deze lijn is een van de meest veeleisende in de regio vanwege de steile en lange hellingen. Onderweg wordt  een hoogte van 1001 meter boven de zeespiegel bereikt bij het station Ferreruela. De trein reed 350 km in de hybride modus met waterstof-tankingen in winterse omstandigheden met temperaturen tot -3 °C.

De trein maakt onderdeel uit van het FCH2RAIL-project dat een bijdrage moet leveren aan emissievrij vervoer in heel Europa. Alleen in Zwitserland zijn 100% van de spoorlijnen geëlektrificeerd. In andere Europese landen is altijd sprake van een mix van elektrische treinen die gebruik maken van een bovenleiding en treinen en locomotieven op diesel.

De onderzoekers willen een trein ontwikkelen die op geëlektrificeerde trajecten gebruik maakt van de bovenleiding en op andere trajecten van waterstof gecombineerd met een brandstofcel. Het systeem moet daarnaast geschikt zijn om achteraf in te bouwen in bestaande diesel- en elektrische treinen. De Spaanse treinfabrikant CAF en Toyota Motor Europe zijn belangrijke partners.  

Dit project heeft financiering ontvangen van het Europese Clean Hydrogen Partnership onder subsidieovereenkomst nr. 101006633. Deze gemeenschappelijke onderneming ontvangt steun van het Horizon2020, het onderzoeks- en Innovatieprogramma van de Europese Unie , Hydrogen Europe en Hydrogen Europe Research. 

Foto: de waterstoftrein passeert het station van Teruel in Midden-Spanje

Lees ook: essen-bestelt-19-bussen-op-waterstof-voor-het-openbaar-vervoer

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen