• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: onbekendheid bij vergunningverleners remt de ontwikkeling van waterstof

Maarn waterstof Voor veel toepassingen waarbij grote hoeveelheden energie nodig zijn om aan de vraag te voldoen is waterstof een van de oplossingen. Toch kiezen organisatoren van festivals en aannemers op bouwplaatsen regelmatig voor veel transportbewegingen met batterijen. “Waterstof is voor de vergunningverlener vaak nog een onbekend terrein”.

Wim Peels, waterstofspecialist bij Twinning Energy in Maarn kent de problematiek. “Bouwers willen aan de slag en organisatoren van festivals willen een leuk feest. Wat ze vooral niet willen is stagnatie in de aanloop. Alles moet voortvarend verlopen. Dat scheelt veel kosten. De vergunningverlening rond waterstof kan dan voor stagnering zorgen”.

Twinning Energy is gespecialiseerd in waterstoftoepassingen. Het bedrijf biedt een totaaloplossing aan de klant van idee tot en met realisatie, dus behalve advies kunnen zij ook daadwerkelijk de benodigde apparatuur leveren en alle facetten van een project faciliteren. Door de vele jaren ervaring kunnen de specialisten uit Maarn de vergunningsaanvrager én de vergunningverlener snel tot elkaar laten komen. 

“Waterstof is ook voor de behandelend ambtenaren vaak nog onbekend terrein”, zegt Peels. “En dan ontstaat er toch nog vaak een mate van vrees. Er worden aan het begin van het traject vragen gesteld en ieder antwoord levert weer nieuwe vragen op. Dit duurt onnodig maanden extra. Hier ontbreekt de nodige kennis over waterstof.”

Twinning Energy heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met vergunningaanvragen voor waterstoftankstations en zeer recent voor Europa’s grootste infrastructuur-project op waterstof in Bergen op Zoom. Daar heeft aannemer A.Hak een enorme grondboring uitgevoerd in opdracht van Tennet. De elektrische machines werden gevoed door drie stroomaggregaten op waterstof.

“De elektrische machines binnen dit project waren niet het probleem”, zegt Peels. “De uitdaging lag bij de drie aggregaten op waterstof en de aanvoer, opslag en afstandsnormen van H2 op het bouwterrein. In opdracht van A.Hak hebben wij de vergunning in een recordtijd verkregen, zodat het project snel en emissievrij van start kon. Ik durf te stellen dat alle partners binnen dit project de ‘emissievrije bouwplaats van de toekomst’ een enorme dienst hebben bewezen, door te laten zien dat het kan.”

Peels is niet tegen batterijcontainers, maar ziet wel de beperkingen. “Vooral bij grote bouwprojecten wordt er door meerdere chauffeurs de hele dag gereden om de containers aan- en af te voeren. Deze transportbewegingen vormen ook een risico en zorgen ook nog eens voor veel uitstoot. In Bergen op Zoom arriveerde in één transportbeweging ongeveer 10 MW bruikbaar vermogen. Dat maakt de bouwplaats een stuk veiliger.”  

Lees ook: brandstofcelfabrikant-nedstack-uit-arnhem-failliet-verklaard

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen