• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: ruim 5,7 miljoen euro Europese subsidie voor H2Hub Twente

Almelo H2HubGoed nieuws voor de Nederlandse grensregio Twente. De regionale H2Hub heeft 5,7 miljoen subsidie ontvangen uit het Horizon programma van de Europese Commissie. Met het geld gaat de H2Hub Twente de regionale opwek en opslag van groene waterstof verder ontwikkelen, wordt de efficiëntie binnen de productie geoptimaliseerd, wordt gekeken of de huidige aardgasinfrastructuur gebruikt kan worden voor waterstof en gaan een crematorium en vijf  woningen de toepassing van waterstof onderzoeken.

Ton Beune, manager van de H2Hub in Almelo kan met het geld volop aan de slag. “Twente heeft alle potentie om waterstof veilig, duurzaam en rendementsvol toe te passen. Daarmee willen we een business case op tafel leggen voor de ondersteuning van de energietransitie in Twente, ook als blauwdruk voor andere regio’s. Deze maatschappelijke uitdaging benutten we met de EU-subsidie maximaal.”                                                                                                                                                        Uit alle mogelijke scenario’s voor de energietransitie en een circulaire economie koos Twente bewust ook voor waterstof. Beune: “De regio Twente en het Twentse bedrijfsleven zijn doeners. Kijk maar naar onze stevige maakindustrie. Met die mentaliteit hebben we waterstof omarmd. Natuurlijk, de mogelijkheden van waterstof zijn nog niet volledig uitgekristalliseerd. Daarom is onze insteek in het Twents Waterstof initiatief die van al lerend ontwikkelen. Kortom, de ondernemende en onderzoekende aanpak.”

De H2Hub Twente ziet de EU-subsidie als absolute erkenning voor dit kennis- en expertisecentrum voor waterstof. Ton Beune: “Deze subsidie geeft daar een extra boost aan. Een groot compliment voor de 30 bedrijven en kennisinstellingen die de afgelopen 3 jaar met ons samenwerkten in diverse onderzoek- en ontwikkelingsprojecten”. De H2Hub Twente is niet de enige partner in het Twents Waterstof initiatief. “We zijn in sterk gezelschap van de Universiteit Twente, zij zijn ook de coördinator van dit Horizon programma. De derde partner is energiecoöperatie Almelo Energie. Denken én doen zijn met dit driekoppige partnerschap volledig in balans. We brengen de wetenschap rondom waterstof naar de werkelijkheid en vice versa”, aldus Beune.

Het Programma Horizon-Europe beleeft haar EU-kick off op 15 en 16 februari. Deels vindt dit plaats op de Universiteit Twente vanuit haar rol als coördinator Horizon-Europe. Op donderdagmiddag 15 februari opent de H2Hub Twente haar deuren voor deze kick off. Een ideale kans voor geïnteresseerden om uit de eerste hand het waterstofwerk van de H2Hub Twente te zien én alle details te vernemen over de Europese subsidie voor het Twents Waterstof partnerschap.

Lees ook nieuwe-blog-over-vergunningstraject-voor-productie-van-groene-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen