• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Eneco vraag vergunning aan voor bouw van giga-waterstoffabriek

Eneco rotterdam waterstofEnergiebedrijf Eneco heeft een vergunning aangevraagd voor de bouw van een waterstoffabriek op de Maasvlakte in Rotterdam. De capaciteit van de gezamenlijke electrolysers bedraagt 800 MW, qua omvang een van de grootste waterstofprojecten van Europa.  Met deze groene waterstoffabriek komt de doelstelling van het havenbedrijf, een 2,5 GW productie van groene waterstof in 2030, een flinke stap dichterbij.

De Eneco Electrolyzer wil in Rotterdam uit groene stroom uit zonne- en windparken grootschalig waterstof gaan produceren. Met deze waterstof kunnen industri”le processen worden verduurzaamd. Momenteel wordt op het conversiepark op de Maasvlakte de grootste Europese waterstoffabriek Holland Hydrogen 1 van Shell gebouwd, met een capaciteit van 200 MW. Er staan nog drie vergelijkbare projecten gepland op de Maasvlakte.

Op de Maasvlakte is inmiddels ruimte gereserveerd voor de winnaar van de tender van windpark IJmuiden-ver. Hier wordt in de toekomst zoveel stroom opgewekt dat deze niet kan worden aangesloten op het Nederlandse electriciteitsnet. De stroom van windpark IJmuiden-ver gaat rechtstreeks naar een waterstoffabriek van 1.000 MW. Op de eigen locatie heeft elektriciteitscentrale Uniper een waterstoffabriek gepland die kan opschalen naar 500 MW. 

De Eneco Electrolyzer wordt gebouwd naast de Enecogen-elektriciteitscentrale in de Europoort waarmee de waterstoffabriek aansluitingen kan delen. De fabriek krijgt een vermogen van 800 MW. Daarmee wordt jaarlijks tot 80 kiloton waterstof geproduceerd, afhankelijk van de hoeveelheid groene stroom die beschikbaar is en de vraag naar groene waterstof uit de industrie. Eneco verwacht met bouw van de Eneco Electrolyzer te kunnen starten in vanaf 2026. De ingebruikname van de waterstoffabriek staat gepland voor 2029.

Lees ook: nieuwe-waterstoftrein-van-alstom-wordt-getest-in-salzigitter-duitsland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen