• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: Parijs is bijna klaar voor de Olympische Zomerspelen op waterstof

Hysetco Parijs waterstofHet klimaat- en energieagentschap van de regio Île de France (Parijs) heeft een update gegeven van de plannen om waterstof een belangrijke impuls te geven tijdens de Olympische Zomerspelen deze zomer in Parijs. Op een kaart worden alle productie, en distributieprojecten getoond en staat een overzicht van de waterstoftankstations in de regio. De nadruk ligt op mobiliteit, maar dan niet alleen over de wegen maar ook in de lucht.

Begin 2024 waren er 9 waterstoftankstations in de regio Parijs operationeel. Bij een van die tankstations, Porte de Saint-Cloud, wordt ook waterstof geproduceerd (foto). De gezamenlijke capaciteit van de tanklokaties is 2.500 kilo per dag. In 2023 zijn twee kleine H2-stations aan Les Ulis en MIN de Gungis gesloten. Het waterstoftankstation aan Place de l’Alma is tijdelijk niet operationeel. Exploitant Air Liquide is met een uitbreiding bezig. Taxibedrijf Hype heeft twee stations geopend in Issy-les-Moulineaux en Porte de Bercy, met elk een capaciteit van 200 kg per dag. Het bedrijf meldt dat er voor de zomer nog nieuwe tanklokaties bijkomen.

Op 1 januari waren er in de regio Parijs ongeveer 700 voertuigen op waterstof geregistreerd. Het overgrote deel betreft de 600 opvallende taxi’s van Hype die momenteel in de Franse hoofdstad rijden. Rond Parijs rijden ook nog 50 bedrijfsvoertuigen. Dat zijn voornamelijk bestelwagens van Stellantis en Hyvia. Ook rijden er 7 stadsbussen op waterstof van busfabrikanten Solaris en Van Hool en er rijden 25 fietsen en driewielers op waterstof. De driewielers worden gebruikt voor emissievrije stadsdistributie. Tenslotte hebben Hylight en H3Dynamics nog enkele drones op waterstof geregistreerd.

De komende vier maanden zal het aantal voertuigen op waterstof nog flink worden uitgebreid. Taxibedrijf Hype heeft aangekondigd nog 500 extra taxi’s op waterstof te laten rijden. Er komen minstens 150 lichte bedrijfsvoertuigen, meer dan 50 bussen, 10 touringcars, vuilniswagens, vorkheftrucks en zelfs enkele schepen bij.

Om alle voertuigen van waterstof te voorzien zijn er drie productielokaties voor waterstof in bedrijf in Porte de Saint-Cloud, de Hyvia-site in Flins en een EDF-testplatform in Seine-et-Marne. Er zijn ook verschillende projecten in ontwikkeling om tussen de 30 en 50 MW aan elektrolysecapaciteit in te zetten. 

De organisatie van de Olympische Spelen wil, samen met de sponsoren Air Liquide en Toyota, van waterstof een groot succes maken.

Foto: in het voorjaar van 2021 zorgde een stroomaggregaat op waterstof van EODev de Eiffeltoren in Parijs

Lees ook: usa-chevron-ontwikkelt-2-mw-waterstoffabriek-in-kern-county-californie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen