• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Verenigd Koninkrijk: Samlesbury brouwerij gaat emissievrij bier brouwen met waterstof

Brouwerij waterstofBier brouwen met waterstof. In het verenigd Koninkrijk wordt dat realiteit. De Samelesbury Brouwerij in het Engelse Lancashire heeft een bouwvergunning gekregen voor een waterstoffabriek naast de brouwerij. Eenmaal volledig operationeel, zal Samlesbury Net Zero elk jaar tot 11.000 ton CO2-uitstoot besparen en moet het wereldwijd model staan om te laten zien hoe decarbonisatie kan worden bereikt door waterstof, elektrificatie en andere netto nul-technologieën te combineren.

AB InBev/Budweiser Brewing Group UK&I, een van Europa’s grootste bierbrouwers heeft enkele jaren geleden de toezegging gedaan om tegen 2026 netto zero te zijn in zowel de Samlesbury brouwerij als de Magor-brouwerij. Om dat doel te realiseren werkt AB/Inbev bij de waterstofontwikkelingen samen met waterstofbedrijf Protium. Als eerste zal bij de Samlesbury-brouwerij in South Ribble, Lancashire een electrolyzer worden geplaatst die groene waterstof gaat produceren. Deze waterstof zal een belangrijke bijdrage leveren om de uitstoot van de brouwerij drastisch te verminderen. Binnen het productieproces wordt waterstof gebruikt als vervanging van aardgas om de ketels te stoken. De restwarmte uit de electrolyzer wordt ook gebruikt in de brouwerij. Een ander deel van de waterstof gaat richting de mobiliteit. Naast de waterstofproductielokatie komt een tankstation waar H2-vrachtauto’s kunnen tanken. Als het hele systeem operationeel is zal tot 11.000 ton CO2 -uitstoot per jaar worden bespaard. Dit is gelijk aan de uitstoot van 5.800 auto's.

Op de afbeelding staan de waterstofproductielokatie en het waterstoftankstation als artist impression op de voorgrond. Op de achtergrond staat de reeds bestaande brouwerij.

Lees ook: usa-busbedrijf-in-californie-deelt-jarenlange-ervaring-met-waterstof-en-batterijen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen