• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

USA: wereld-afstandsrecord voor Zwitserse fabrikant Stadler met trein op waterstof

Californie Flirt H2 waterstofOpnieuw een wereldrecord voor de Zwitserse treinfabrikant Stadler. Drie jaar geleden vestigde het bedrijf een wereldrecord door een batterij-elektrische trein 224 kilometer op één accu te laten rijden en nu vestigt een waterstoftrein het wereldrecord. Het voertuig reed op een testparcour in de Verenigde Staten maar liefst 2803 kilometer zonder onderweg bij te tanken. De Flirt-passagierstrein legde de afstand af binnen 46 uur en veroverde daarmee een plaatsje in het  Guinness Book of World Records.

De waterstoftrein van Stadler heeft 108 zitplaatsen en extra staanplaatsen. De maximale snelheid is 130 kilometer per uur. Het voertuigconcept is grotendeels gebaseerd op de beproefde elektrische treinstellen van het type Flirt voor gebruik onder bovenleidingen. De Flirt op waterstof is een lichtgewichtconstructie van aluminium uit één verdieping en kan worden gerealiseerd in een twee- tot vierdelige treinsamenstelling. In serieproductie kunnen zowel de Flirt op H2 als de Flirt flexibel en individueel worden aangepast aan de respectievelijke behoeften van klanten en het routenetwerk. De Flirt op waterstof is ook verkrijgbaar met een pantograaf en transformator, waardoor het ook mogelijk is om onder bovenleidingen te werken.

Stadler heeft inmiddels vier treinen verkocht aan Caltrans, het California State Department of Transportation. Dit bedrijf, dat een deel van het openbaar vervoer verzorgt in Californië,  heeft vorig jaar vier H2-treinen besteld en een optie op nog eens zes voertuigen genomen.

Kijk via deze link naar de testrit van de waterstoftrein in de USA.

 Lees ook: kenworth-t680-op-waterstof-dendert-over-de-wegen-in-californie-video

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen