• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: aantal taxi's van Hype op waterstof in Parijs stijgt zeer snel 

Parijs taxi van hype waterstofHet aantal taxi’s op waterstof in de Franse hoofdstad Parijs zal de komende maanden flink toenemen. Het taxibedrijf Hype, dat al met honderden voertuigen op waterstof rijdt, kondigt aan dat in de aanloop naar de Olympische Spelen 2024 in Parijs er ongeveer 500 bijkomen. Eind dit jaar moeten er dan meer dan 1.500 taxi’s op waterstof in Parijs rijden, meldt topman Mathieu Gardies, oprichter en president van Hype aan de Franse website H2 Mobility. 

Hype is vooral bekend van de blauwe gewolkte taxi’s in de Franse hoofdstad, maar houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van andere vervoersvormen. Met autoproducent Stellantis wordt gewerkt aan een netwerk van bestelwagens op waterstof, daarvan rijden er inmiddels 50 rond. 

Mathieu Gardies: “We kijken ook naar zwaardere voertuigen, omdat we weten dat vooral in dit segment de waterstofaanpak enorm relevant is. Wij kiezen voor een pragmatische aanpak: niet omdat waterstof relevant is en dat de batterij niet relevant is voor bepaalde vrachtwagens. Maar de mobiliteit van vrachtwagens is een traject dat net iets te lang duurt om er meteen iets mee te kunnen doen.

Hype werkt momenteel heel concreet aan een bus- en touringcaragenda, die meer lokaal wordt aangestuurd. “Besluitvormers zitten hier dichter bij de dagelijkse praktijk. Een van de stations die we momenteel in Buc bij Versailles inzetten, bevindt zich op het terrein van een busmaatschappij die de eerste omgebouwde touringcars gaat exploiteren, zodat wij deze met waterstof kunnen beleveren.” 
   
175 kilometer naar het zuiden, In Le Mans zal Le Mans Métropole haar busvloot op waterstof aanzienlijk uitbreiden. “We werken ook actief samen met onze lokale partners om een infrastructuur uit te rollen om effectief aan deze groeiende vraag naar waterstof te voldoen. Dit zijn relevante en noodzakelijke schakels om de snelle komst van vrachtwagens te garanderen.”

Topman Mathieu Gardies gelooft niet in één oplossing. “Ook op vlak van infrastructuur is er complementariteit: sommige van onze nieuwe tankstations bieden de mogelijkheid om te laden met waterstof maar ook met elektriciteit. We hebben allemaal hetzelfde doel: snel een redelijke emissievrije mobiliteit bereiken die opschaling mogelijk maakt.” 
   
Hype kijkt niet alleen naar toepassingen met een brandstofcel. “We zijn ook zeer actief op het gebied van de waterstof-verbrandingsmotor, omdat we geloven dat deze deel zal uitmaken van het scala aan oplossingen die kunnen bijdragen om het transport koolstofvrij te maken.” 

Lees ook: exclusief-eerste-man-truck-met-waterstofverbrandingsmotor-gearriveerd

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen