• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: 400 MW waterstoffabriek nabij de Belgische grens bij Lille

Lille waterstof fabriekH2In het noorden van Frankrijk, zo’n vijf kilometer over de grens met België, komt een grote fabriek voor groene waterstof. Het bedrijf H2V gaat bij Valenciennes een electrolyser bouwen met een vermogen van 400 MW, die industriële afnemers in de regio moet gaan ondersteunen bij het verduurzamen van de productieprocessen. In 2028 moet de eerste waterstof geproduceerd worden en in 2031 moet het hele bedrijf operationeel zijn.

H2V investeert, ontwikkelt en bouwt groene waterstoffabrieken van 100 MW of meer om sectoren met een bijzonder hoge CO2-impact koolstofarm te maken, zoals de industrie en de zware mobiliteit. De nieuwste fabriek komt in Saint-Saulve, een gemeente met iets meer dan 10-duizend inwoners, 45 km ten oosten van Lille. De lokatie zal ongeveer honderd directe banen en tussen de 50 en 100 indirecte banen creëren. Er wordt tussen de 450 en 500 miljoen euro geïnvesteerd.

De regio Hauts-de-France in het noordwesten van Frankrijk is een belangrijk energie- en industrieel gebied in Europa. De regio heeft enkele van de meest efficiënte industriële locaties in Europa, maar ook de hoogste uitstoot van broeikasgassen. Het is de Franse regio die de meeste CO2 uitstoot, maar liefst 25% van de industriële uitstoot (exclusief energie) in heel Frankrijk. Industrie, mobiliteit en logistiek zijn verantwoordelijk voor twee derde van de broeikasgasemissies in de regio. Door de productiebedrijven emissievrije waterstof aan te bieden wil de Franse overheid de werkgelegenheid in de regio behouden.

H2V meldt dat een deel van de waterstof wordt geëxporteerd naar klanten in België.

Lees ook: frankrijk-aantal-taxi-s-van-hype-op-waterstof-in-parijs-stijgt-zeer-snel

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen