• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: eerste retrofitters van Mercedes gaan over van diesel naar waterstof

Tarn bussen retrofit waterstofIn de Franse regio Occitanië zijn de afgelopen week de eerste bussen van Mercedes omgebouwd naar waterstof. Dat gebeurt in de werkplaats van Safra in Albi, in de regio Tarn. De omgebouwde bussen, zogenaamde retrofitters, zijn van het type Mercedes Intouro en reden in het verleden op fossiele brandstof. Deze week zijn de eerste voertuigen officieel gepresenteerd.

Het H2-ombouwpakket bestaat uit een Dana-elektromotor van 350 kW, een NMC-batterij van 71 kW en een brandstofcel van 100 kW. De waterstof ligt opgeslagen in zes H2-tanks die gezamenlijk 35 kg waterstof kunnen opslaan bij 350 bar. De bussen hebben een actieradius tot 500 km.

In totaal gaat Safra 15 streekbussen die de afgelopen jaren reden op diesel ombouwen naar waterstof. Het project maakt deel uit van het Europese Corridor H2-project, dat tot doel heeft het personen- en goederenvervoer massaal koolstofvrij te maken. “Onze revolutionaire technologie maakt het mogelijk om de levensduur van dieselvoertuigen die al in gebruik zijn te verlengen, door hun circulatie volledig koolstofvrij te maken", meldt een van de initiatiefnemers. Na de ombouw stoten de bussen geen schadelijke emissies meer uit.

De eerste twee omgebouwde en emissievrije bussen zullen eind april door de regio Occitanië in gebruik worden genomen op de lijnen die Albi, Saint-Sulpice en Lavaur met elkaar verbinden. Tegen het einde van het jaar zullen de dertien andere waterstofbussen in Occitanië gaan rijden.

De officiële presentatie van de eerste omgebouwde bussen is een Franse primeur. De bussen zijn geen prototypes, maar eerder retrofits van in serie geproduceerde voertuigen. Na de ombouw krijgen de Mercedes Intouro's opnieuw een goedkeuring om de weg op te mogen.

Lees ook: transporterend-nederland-maakt-graag-kennis-met-de-man-waterstof-truck

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen