• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Zweden: eerste onderdelen voor fabriek die groene staal produceert met waterstof

Boden toren fabriek waterstofSaaie foto’s, maar een belangrijke mijlpaal voor de productie van groene staal in Zweden. Daar zijn gisteren onder een stralende zon de eerste stukken staal aangekomen voor DRI-toren, die nodig is om met groene waterstof op een nagenoeg emissievrije wijze staal te kunnen maken. De staalproductie behoort nu nog tot een van de zwaarst vervuilende industrieën ter wereld, daar moet de nieuwe staalfabriek van H2 Green Steel bij de stad Boden een einde aan maken. Het wordt de eerste groene staalfabriek ter wereld.

Voor de productie van groene staal wordt eerst een 145 meter hoge toren gebouwd op het terrein van de bestaande staalfabriek. Dit wordt de op een na hoogste toren van Zweden.

De proeffabriek komt in het noorden van Zweden, bovenaan de Botnische Golf. In dat gebied is veel groene stroom uit wind, zon en verval van water beschikbaar, zodat er continue groene waterstof geproduceerd kan worden. Het ijzererts wordt in de regio gedolven. Via stroom kunnen onvoldoende hoge temperaturen behaald worden voor de staalproductie, vandaar dat er eerst waterstofgas mee wordt gemaakt.

Het is de bedoeling dat het productieproces eind 2025 van start gaat, met een geplande versnelling in 2026. In de beginfase zal de site 2,5 miljoen ton groen staal produceren en tegen 2030 moet dat zijn opgelopen tot ongeveer 5 miljoen ton. Naar groene staalproducten is nu al uitzonderlijk veel vraag vanuit de automobielindustrie, die zo haar koolstofvoetafdruk aanzienlijk zal kunnen verkleinen.

De alkalische waterelektrolysetechnologie die wordt gebruikt om groene waterstof te produceren voor de directe reductie van ijzer, stelt initiatiefnemer H2 Green Steel in staat de koolstofemissies tot 95% te verminderen in vergelijking met conventionele staalproductie.

Voor de milieufreaks meldt H2 Green Steel nog even dat het staal is gebracht door een hybride vrachtboot.

Lees ook: nederland-missie-h2-bouwt-eigen-hydrogen-inspirience-in-olympisch-parijs

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen