• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Oostenrijk: MPreis verduurzaamt wagenpark én centrale bakkerij met waterstof

Vols Hyzon Mpreis h2truck waterstofBij de Oostenrijkse stad Völs, iets ten oosten van Innsbruck, tankt een vrachtauto groene waterstof bij het distributiecentrum van MPreis. Het voertuig wordt ingezet om de supermarkten van MPreis, die zich hoofdzakelijk in Tirol bevinden, emissievrij en geruisloos van voorraad te voorzien. De supermarktketen heeft een eigen electrolyzer om waterstof uit groene energie te produceren en een eigen tankstation om de trucks te kunnen tanken. De vrachtauto is geproduceerd bij de Europese fabriek van Hyzon in de Nederlandse plaats Groningen en heeft een actieradius van 450 kilometer.

De geproduceerde waterstof wordt ook gebruikt in de naastgelegen eigen centrale bakkerij ‘Therese Mölk’. Daar wordt gebruik gemaakt van een dual-fuel brander die zowel op waterstof als op aardgas kan werken. MPreis gebruikt ook de restwarmte uit elektrolyse voor de eigen productieactiviteiten.

De elektrolyse-installatie van MPreis is zeer efficiënt: in de nieuwe fabriek in Völs wordt 70% van de gebruikte elektrische energie omgezet in waterstof. Van de resterende 30% wordt ruim tweederde hergebruikt als thermische energie via de terugwinning van restwarmte in de MPreis-productie-installaties, bijvoorbeeld voor de verwarming van gebouwen en de bereiding van warm water. Dit betekent dat de algehele efficiëntie van het systeem meer dan 90% bedraagt.

Dagelijks kan MPreis maximaal 1.300 kilogram waterstof produceren. In drie speciale tanks kan ter plaatse 700 kilogram worden opgeslagen.

Lees ook: nederland-studententeam-ontwikkelt-s-werelds-meest-efficiente-waterstofauto

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen