• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

USA: grootste waterstoftankstation ter wereld levert 18.000 kilo per dag

Oakland true Zero waterstofEen feestje in Californië. De Amerikaanse keten van waterstoftankstation FirstElement Fuel heeft 's werelds eerste grootschalige waterstoftankstation voor zware vrachtwagens geopend. Het station, gelegen nabij de haven van Oakland, heeft een capaciteit om 200 vrachtwagens per dag te vullen in slechts 10 minuten per vrachtwagen. Er zijn momenteel 30 Hyundai Xcient-vrachtwagens die het tankstation gebruiken, evenals een aantal Nikola waterstof-brandstofcel-elektrische vrachtwagens die in het gebied rijden.

Shane Stephens, een van de oprichters van FirstElement Fuel wil het rijden op waterstof flink stimuleren. “De laatst overgebleven hindernis is de tankinfrastructuur. Daarom hebben we dit bedrijf opgericht om dat probleem aan te pakken”, vertelt Stephens aan bezoekende vakpersmedia. “De afgelopen tien jaar hebben we een leidende rol op ons genomen bij het creëren van commercieel levensvatbare waterstoftankstations. De technologie die er was, kon niet worden geschaald, kon niet voldoen aan de behoeften van het publiek en had niet de betrouwbaarheid om deze levensvatbaar te maken. Wij hebben andere technieken gezocht en gevonden. Het station van Port of Oakland vult vrachtwagens met een druk van 700 bar met een techniek waardoor de tanktijd sterk wordt verkort en het soms wankele elektriciteitsnet van Californië niet wordt belast.”

Hyundai is een officiële partner in het project en levert 30 vrachtwagens, terwijl Nikola-chauffeurs ook kunnen tanken. Twee vrachtwagens kunnen tegelijkertijd worden voorzien van gasvormige waterstof. De nieuwe tankplek voor H2-trucks kan 18.000 kg per dag afleveren en is daarmee momenteel het grootste waterstoftankstation voor commerciële vrachtwagens ter wereld.

Hyundai levert de meeste vrachtauto’s die in Oakland gaan rijden. De Xcient is een 6×4 trekker met opslagcapaciteit voor 68 kg waterstof. De brandstofcellen voeden een batterijpakket van 72 kWh en een motor van 350 kW met een vermogen van 1.650 lb.-ft. koppel, goed voor een actieradius van ongeveer 720 km. Hyundai heeft nog geen formele plannen aangekondigd om klasse 8-vrachtwagens voor de Noord-Amerikaanse markt te produceren, maar is duidelijk geïnteresseerd. "Het is duidelijk dat Noord-Amerika een enorme markt is", zegt Gregeois van Hyundai bij de opening van het tankstation. “Het is de grootste vrachtwagenmarkt ter wereld. We kijken hier scherp naar de prestaties van onze nieuwste emissievrije voertuigen en bestuderen de mogelijkheden in de markt.  

FirstElement koopt biogas om te mengen met het aardgas om waterstof te creëren dat voor meer dan 60% hernieuwbaar is en als 'groen' kan worden aangemerkt. De waterstof wordt geproduceerd door Air Liquide in een nieuwe fabriek nabij Las Vegas, op bijna 900 km afstand.

Lees ook: oostenrijk-mpreis-verduurzaamt-wagenpark-en-centrale-bakkerij-met-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen