• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: regionale spoorbedrijven gaan rijden met 12 nieuwe waterstoftreinen

Frankrijk regiotrein waterstofBij het Franse spoorbedrijf Groupe SNCF worden volop voorbereidingen getroffen voor 12 nieuwe treinen op waterstof die vanaf 2026 moeten gaan rijden. Het spoorbedrijf neemt dan 12 dieseltreinen uit de dienstregeling en vervangt deze door waterstoftreinen van fabrikant Alstom. De treinen worden ingezet door regionale vervoerders op spoorlijnen door het hele land. Niet alleen de treinen zijn nieuw, ook de waterstof-tankvoorziening en de levering van groene waterstof moet worden geregeld.

Vier regio’s hebben de treinen inmiddels besteld. Dit jaar rolt de eerste preproductietrein uit de fabriek. Dit voertuig staat model voor de 11 treinen die daarna zullen volgen. De trein krijgt een actieradius van 600 kilometer, kan 220 passagiers vervoeren en heeft een topsnelheid van 160 km/u.

In 2025 en 2026 zullen de treinen in de dienstregeling worden opgenomen. Er zijn drie treinen besteld door de regio Auvergne-Rhône-Alpes, die gaan rijden op de lijn Moulins – Clermont-Ferrand – Brioude en op de lijn Lyon – Roanne – Clermont-Ferrand. In Bourgondië-Franche-Comté gaan 3 treinen rijden op de lijnen Dijon  – Auxerre – Avallon en Dijon – Auxerre – Corbigny. In het noordoosten van Frankrijk zullen waterstoftreinen worden ingezet in de regio Grand-Est op de lijn Straatsburg - Haagnau - Niederbronn-les-Bains en tenslotte in Occitanië, in het zuidwesten, op de lijn Toulouse – Montréjeau – Luchon.

Treinen op diesel zijn in Frankrijk verantwoordelijk voor 77% van de CO2-uitstoot van de regionale treinbedrijven.

Lees ook: usa-grootste-waterstoftankstation-ter-wereld-levert-18-000-kilo-per-dag

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen