• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: bouw grootste fabriek voor groene waterstof ligt strak op schema

Aude occitanie frankrijk waterstofIn Port-la-Nouvelle, in het zuidwesten van Frankijk, wordt volop gewerkt aan de grootste fabriek voor groene waterstof van het land. Precies een jaar geleden is de bouw van de enorme electrolyzer aan de Middellandse zee tussen Narbonne en Perpignan begonnen en begin 2025 moet de eerste waterstof worden geproduceerd. De productiefaciliteit kost 60 miljoen euro en zal in eerste instantie jaarlijks 3 miljoen kilo waterstof produceren met groene energie. Binnen vijf jaar moet de productie zijn verdubbeld.

“De 3.000 ton die we in eerste instantie gaan produceren, is bestemd voor de zware mobiliteit”, legt Pierre-Brice Valerio uit, hoofd waterstoftechniek van het bedrijf Qair uit. “Dat betekent dat er veel fossiele brandstof wordt bespaard en er 30 ton CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt”.  Vier elektrolysers gaan in eerste instantie zuurstof en waterstof uit water halen. Het water dat nodig is voor de productie van waterstof zal uitsluitend afkomstig zijn van een afvalwaterzuiveringsinstallatie. De fabriek zal voor de helft worden aangedreven door een zonnepark.

Als de fabriek rond 2030 helemaal operationeel is gaan acht electrolysers van 18,6 MW dagelijks 16-duizend kilo groene waterstof produceren. De afnemers bevinden zich binnen een straal van 200 km en zijn actief in de maritieme sector, de havens en de mobiliteit op de weg en het spoor. De kosten van het project worden grotendeels gefinancierd door de regio Occitanië en het Franse Energy Transition Agency.

Lees ook: noorwegen-torghatten-nord-bestelt-grootste-veerboten-ter-wereld-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen