• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

USA: ijzererts-producent Fortescue bouwt fabriek voor groene waterstof in Arizona

Arizona Fortescue waterstofDe beursgenoteerde ijzerertsproducent Fortescue is in de Amerikaanse staat Arizona begonnen met de bouw van een enorme fabriek voor groene waterstof. Jaarlijks moet er 11 miljoen kilo H2 worden geproduceerd en invloeibare vorm de fabriek verlaten. Het bedrijf trekt in totaal 500-miljoen euro uit om het project ‘Arizona Hydrogen’ te ontwikkelen en te bouwen. De waterstofproductie gaat in 2026 van start. Tijdens de bouw werken er 2000 mensen, tijdens de exploitatie 400. Met de waterstoffabriek wordt de mijnbouwer een directe concurrent van het gasbedrijf Air Liquide die een waterstoffabriek bij Las Vegas exploiteerd.

Fortescue is de op drie na grootste ijzerertsproducent ter wereld en legt de focus op een emissievrij productieproces voor staal. De groene waterstof daarvoor moet volledig worden geproduceerd uit hernieuwbare energie.

“Fortescue is absoluut een pionier op dit gebied en de wereld heeft het bedrijfsleven nodig om snel te handelen”, aldus Andrew Forrest, voorzitter en oprichter van Fortescue. “Maar we moeten daartoe worden aangemoedigd en niet worden gestraft. De regering Biden moet nog eens goed naar de regelgeving kijken. “

Fortescue heeft zijn aanwezigheid op de groene energiemarkt de afgelopen maanden flink uitgebreid. Eind vorig jaar keurde het bedrijf investeringen van ongeveer 700-miljoen euro in de komende drie jaar goed voor de hub in Arizona en twee andere projecten: het Gladstone 50 megawatt groene waterstofproject in Queensland, Australië; en de commerciële groene ijzerproeffabriek Christmas Creek in West-Australië.

De ijzerertsproducent heeft ook zijn voornemen aangekondigd om een ​​geavanceerde productiefaciliteit in Michigan te bouwen en heeft een kantoor geopend in New York , genaamd Fortescue Capital, om meer investeringen in zijn groene energieactiviteiten aan te trekken. De mijnbouwer zal naar verwachting voor het einde van het jaar definitieve investeringsbeslissingen nemen over groene waterstofinitiatieven in het noordoosten van Brazilië en Noorwegen.

Lees ook: frankrijk-bouw-grootste-fabriek-voor-groene-waterstof-ligt-strak-op-schema

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen