• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Verenigd Koninkrijk: nieuwe waterstofmotoren zorgen voor balans op het energienet

Brigg Energu Park WaterstofEnergiebedrijf Centrica is in het oosten van het Verenigd Koninkrijk begonnen met de uitbreiding van het Brigg Power Station. Daarvoor worden vier ultra-efficiënte motoren geïnstalleerd die op 100% aardgas, maar ook op 100% waterstof kunnen draaien. De locatie op het Brigg Energy Park in Lincolnshire is in 2020 gesloten, maar wordt nu weer in gebruik genomen om energie te leveren als de zon niet schijnt en de wind niet waait.

Het project heeft tot doel bijna 100 MW aan snel reagerende vermogen toe te voegen om aan de vraag te voldoen tijdens perioden van weinig hernieuwbare energie. De vier nieuwe motoren, die nu worden geplaatst  in de voormalige turbinehal, zijn ontworpen om op waterstof te kunnen draaien. Tijdens een proefperiode, die eind 2024 van start gaat, zal waterstof in de gasvoorziening worden bijgemengd, beginnend bij 3% en oplopend tot 20%, met als langetermijndoelstelling het bereiken van 100% waterstofgebruik.

Eenmaal aangesloten op het elektriciteitsnet, zullen de nieuwe motoren de capaciteit hebben om 20.000 huishoudens de hele dag van stroom te voorzien, waardoor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet behouden blijft.

Centrica's herontwikkeling van het Brigg Energy Park omvat ook de toevoeging van een batterij van 50 MW, waterstofproductie op commerciële schaal met behulp van HiiROC-technologie en de uitbreiding van de gaspiekinstallatie naar 100 MW.

Chris O'Shea , Group Chief Executive van Centrica, zegt: “Alles wat we doen is erop gericht ervoor te zorgen dat onze klanten de energie krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben, tegen de laagst mogelijke prijs.

Kenneth Engblom, vice-president Afrika en Europa bij Wärtsilä Energy, voegt daaraan toe: “Deze installatie zal het gebruik van schone hernieuwbare energie helpen mogelijk te maken door te zorgen voor de benodigde netbalancering .”

De bouwfase zal naar verwachting ongeveer negen maanden duren, waarna de fabriek begin 2025 volledig operationeel zal zijn.

Lees ook: zuid-korea-hyundai-werkt-aan-waterstofauto-nieuwe-nexo-2-0-volgend-jaar-in-de-showroom

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen