• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: zon en wind produceren teveel stroom, omzetten naar groene waterstof is een oplossing

Oosterwolde waterstofIn Nederland worden zonnepanelen en windturbines steeds vaker uitgezet als de zon veel schijnt of de wind hard waait. Er wordt dan op steeds meer moment meer groene stroom opgewekt dan er tegelijk wordt verbruikt. Volgens het platform Energieopwek.nl loopt Nederland in toenemende mate duurzame energie mis door het afschakelen van installaties. De energie-experts van het platform zien wel oplossingen om die verspilde capaciteit tegen te gaan: meer stroom opslaan en er waterstof mee maken.

Nederland had het afgelopen kwartaal 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. De niet gerealiseerde besparing wordt naar verwachting de komende tijd alleen maar groter. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van Energieopwek.nl

Het aantal uren met een zeer lage of zelfs negatieve stroomprijzen groeit gestaag. De teller staat nu op 286 uur. Dit illustreert de momenten waarop er meer energie met wind en zon wordt opgewekt dan er nodig is en niet kan worden opgeslagen of geëxporteerd. Producenten zetten dan hun panelen uit of hun molens stil. Dat doen ze omdat er geen geld mee te verdienen is of omdat het stroomnetwerk het niet aankan.

Op basis van voorlopige modellen kan uit de data van Energieopwek worden berekend dat bij negatieve- of nihilprijzen er gemiddeld zo’n 6 gigawatt aan duurzaam productievermogen wordt uitgezet. Daardoor werd er de afgelopen drie maanden ruim 1700 GigaWattuur aan duurzame stroom niet geoogst.

In Nederland is steeds daarom meer behoefte aan opslagsystemen voor stroom. Stroomopslag voor korte termijn en geringe vermogens gaat prima in een batterij, voor langdurige energieopslag zijn elektrolysers, die stroom omzetten in waterstofgas de beste oplossing. Op deze wijze wordt de sterk groeiende overcapaciteit maximaal benut. Gascentrales hoeven dan minder te draaien en de industrie kan meer waterstof i.p.v. aardgas gebruiken. Volgens de modellen van Energieopwek had dit in het tweede kwartaal 350 miljoen kubieke meter gas gescheeld. Dat is voldoende om alle gebouwen in een stad als Den Haag, met meer dan 500-duizend inwoners, mee te verwarmen.  

De hoeveelheid afgeschakeld productievermogen wordt in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter. Er komt de komende jaren veel wind- en zonneparken bij. De stroomvraag groeit naar verwachting minder snel. Duurzame energie exporteren zal ook minder makkelijk worden. Ook het buitenland investeert namelijk zelf in duurzame opwek.

Ook in de maand juni groeide de productie van hernieuwbare energie. Die lag 9 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar. De groei kwam deze maand vooral omdat er meer windmolens staan dan vorig jaar. Op land werd er daardoor 15 procent meer opgewekt. Op zee was dat 35 procent meer. De groei van het aantal zonnepanelen vertaalde zich niet in meer energie. Dit kwam omdat juni veel minder zonnig was dan dezelfde maand vorig jaar. Afgelopen maand was volgens het Nederlandse weerinstituut KNMI wel een gemiddelde junimaand wat betreft aantal zonuren. De panelen leverden wel de grootste bijdrage aan de hernieuwbare productie, gevolgd door wind. Het aandeel biomassa was het laagst van het hele jaar.

Het aandeel duurzaam opgewekte stroom kwam in juni uit op 64 procent tegen 56 procent dezelfde maand vorig jaar. Als het effect van afschalen wordt meegenomen komt het uit op zo’n 60 procent. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 gemiddeld 70 procent van de stroom hernieuwbaar moet zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat er van uit dat 85 procent haalbaar is.

Van de totale energievraag in Nederland is ongeveer 20% stroom. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien. In het jaar 2030 zal dat ongeveer uitkomen op 24 procent van het finale gebruik.

Foto: bij Oosterwolde in Friesland wordt wordt stroom van een groot zonnepark direct omgezet in waterstof 

Lees ook: zhongsha-railroad-transportation-presenteert-nieuwe-slimme-waterstoftram-op-rupsbanden

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen