• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Strohm ontvangt 4 miljoen subsidie voor ontwikkeling van pijpen voor waterstoftransport

IJmuiden strohm waterstofWaterstofbedrijf Strohm, gevestigd in de Nederlandse kustplaats IJmuiden, maakt bekend bijna 4 miljoen euro subsidie te hebben ontvangen voor onderzoek naar kunststofpijpleidingen voor het transport van waterstof en koolstofdioxide. Strohm ontwikkelt betrouwbare pijplijnoplossingen om waterstof wereldwijd op land en van offshore platforms naar het vaste land te transporteren. De focus ligt daarbij op TPC-buizen van Thermoplastic Composite Pie, die makkelijk te transporteren, te installeren en te verwijderen zijn.

Het huidige Strohm werd in 1995 opgericht als Airborne Oil & Gas en onderging in oktober 2020 een naamsverandering. De kunststofleidingen die worden ontwikkeld worden gezien als revolutionair in de olie- en gaswinning, omdat ze veel langer meegaan dan de huidige varianten van staal die na verloop van tijd gaan roesten. Ook kan op grotere dieptes worden gewerkt dan met stalen buizen. De levensduur van de leidingen wordt geschat op veertig jaar.

De 3,7 miljoen euro subsidie wordt ingezet voor het ontwikkelen, testen en het kwalificeren van deze composiet TCP buizen voor het transport van waterstof en CO2, offshore en onshore. Het geld komt uit het Europese Just Transition Fund, dat financiële ondersteuning biedt voor gebieden in Europa die ingrijpend worden getroffen door de overgang naar gebruik van duurzame bronnen. De regio waarin Strohm gevestigd is valt onder zo’n gebied. Het project TCP for Hydrogen zorgt voor een groei van 100 extra werknemers om de buizen voor het transport van waterstof te maken.

Twee jaar geleden meldde Strohm een investering van 10 miljoen euro te hebben binnengehaald bij het investeringsbedrijf HydrogenOne, aangevuld met 4 miljoen euro van strategische investeerders als Shell Ventures, Chevron Technology Ventures en Evonik Venture Capital. Ook dit geld is gebruikt voor de ontwikkeling van de TCP-buizen.

Lees ook: lidl-rijdt-als-eerste-retailer-in-frankrijk-met-vrachtwagen-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  KvK-nummer 08160445  |  7231 DB  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen