Spanje: nieuwe onderzeese waterstofpijpleiding voor groene waterstof tussen Barcelona en Marseille
Een belangrijke stap voor de ontwikkeling van een Europees waterstofnetwerk via pijpleidingen. De Spaanse overheid heeft een vergunning verleend voor de aanleg van de waterstofleiding H2Med, die de stad Barcelona via een pijp onder de Middellandse zee verbindt met de Franse havenstad Marseille. Internationaal gezien is de pijpleiding van groot belang. De pijp moet Noord-Europa vanaf 2030 voorzien van groene waterstof die op het Iberisch schiereiland in Portugal en Spanje moet worden geproduceerd. Een eerder plan om de pijpleiding over land via de Pyreneeën te laten lopen werd jarenlang tegengewerkt door milieubewegingen.
Het bedrijf Enagas, beheerder van het Spaanse gasnetwerk, heeft de opdracht gekregen om onderzoek te doen naar verschillende technieken voor het project. Spanje is voorstander van de waterstofpijpleiding die nu is goedgekeurd door de ministerraad. Het betreft de aanleg, inbedrijfstelling, monitoring en onderhoud van pijpleiding- en ondergrondse opslagprojecten van waterstof, zo staat in het persbericht. Naast de pijpleiding moet er worden geïnvesteerd in grootschalige ondergrondse waterstofopslag.
Het H2Med-project wordt flink aangejaagd door Madrid en Berlijn en moet het mogelijk maken om zeer efficiënt groene waterstof via Frankrijk naar de landen in Noord-Europa te transporteren. H2Med werd begin april door Brussel uitgeroepen tot “project van gemeenschappelijk belang”. Volgens de ontwerpers zal het tegen 2030 bijna 10% van de in Europa verbruikte waterstof kunnen transporteren, oftewel bijna twee miljoen ton per jaar. Het doel is om de decarbonisatie van de Europese industrie te versnellen door deze toegang te geven tot schone energie, die op grote schaal in Spanje en Portugal wordt geproduceerd dankzij talrijke wind- en zonne-parken.
Lees ook: internationale-samenwerking-tussen-qair-en-resato-bij-bouw-waterstoftankstations