• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Apeldoorn krijgt een waterstofhuis als opleidingslocatie

Apeldoorn WaterstofhuisNetwerkbedrijf Alliander en onderzoeksinstituut Kiwa ontwikkelen samen in Apeldoorn een waterstofhuis. Dit wordt een opleidingslocatie ingericht als woonhuis, waar vakmensen kunnen leren hoe ze in woonwijken de huidige aardgasvoorziening geschikt kunnen maken voor waterstof. Het demohuis wordt volgens planning komend najaar in gebruik genomen.

Omdat de meeste monteurs en installateurs weinig ervaring hebben met het ombouwen van gasnetwerken voor gebruik van waterstof, hebben Alliander en Kiwa elkaar gevonden. Kiwa’s locatie in Apeldoorn heeft niet alleen een vergunning voor het werken met waterstof, maar Kiwa is ook opleider op het gebied van waterstof en de energietransitie.

Het nieuwe waterstofhuis in Apeldoorn wordt gebouwd met een aantal portacabins of houtskeletbouwwerk. Deze simulatie van een woonhuis wordt voorzien van een verwarmingsinstallatie, keuken en meterkast. Ook komt er in het huis een cursus- en vergaderruimte, voor opleidingen en andere bijeenkomsten. In een later stadium kunnen ook andere partijen hier terecht voor opleidingen en trainingen.

Alliander heeft momenteel in Nederland onderzoeken lopen naar verschillende pilots, waarbij de toepassingsmogelijkheden van waterstof worden onderzocht, meldt woordvoerder Jelle Wilse aan Waterstof Magazine. De testen lopen uiteen van het waterstofgebruik in historische panden, waterstof binnen bedrijven en het tijdelijk omzetten van overtollige stroom van zonne- en windparken in waterstof. Het vervangen van aardgas door waterstof is voor de netbeheerder een interessant traject, met als voordeel dat het bestaande aardgasnet gebruikt kan worden. Diverse producenten van verwarmingsketels zeggen inmiddels de eerste serie waterstofketels te willen gaan testen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl