• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: Waterstof-fiets voor politie aan de Côte d'Azur

Nice Pragma fietsEen opvallende verschijning in de Zuid-Franse plaats Nice. Daar stappen politieagenten tijdelijk uit de auto en maken gebruik van de waterstof-fiets. Gedurende de testperiode moet uitwijzen of de fiets met hulpmotor geschikt is voor de dagelijkse werkzaamheden. Daarna wordt besloten of de H2-fiets definitief wordt ingevoerd.

De fietsen waarmee de politie in en rond Nice rondrijdt komen uit Biarritz aan de Golf van Biskaje. Daar produceert Pragma Industries sinds enkele jaren tweewielers op H2. Gedurende zes weken zijn er tien fietsen beschikbaar gesteld door Engie Solutions. Het bedrijf levert bij de fietsen een eigen waterstof tankstation. De fietsen worden ingezet in de stad Nice en de metropool. Het gebruik van CO2-vrije waterstof sluit aan op de doelstelling van de regio om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en te streven naar diversificatie van de energiemix.  

De fietsen, die er nagenoeg hetzelfde uitzien en rijden als een gewone fiets, zijn gericht op fietsverhuurders, bezorgbedrijven en gemeentelijke of zakelijke fietsvloten met intensief gebruik. Goedkoop zijn ze niet, maar bij de aankoop van meerdere exemplaren wordt het hele pakket, waaronder fietsen en tankvoorziening, beter betaalbaar. Inmiddels rijden waterstoffietsen op tientallen plekken in Frankrijk. Zo kunnen toeristen in de Franse Alpen, rond Annecy, deze zomer ook kennismaken met de H2-fiets.

Per 1 juli zijn de waterstoffietsen ook te koop in Nederland voor een prijs van 7500 euro per stuk exclusief btw. De Franse producent heeft voldoende fietsen op voorraad, de levertijd is dan ook kort.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl