• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Oostenrijk: ÖBB test tien weken lang een passagierstrein op waterstof

WsserstoffzugEen primeur voor Oostenrijk. De Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) is begonnen aan een test met personenvervoer op waterstof. Tien weken lang zal een dieselvoertuig plaatsmaken voor een trein op waterstof. ÖBB gaat rijden met de Coradia iLint van de fabrikant Alstom. Het doel is om ervaring op te doen met de alternatieve duurzame techniek vanuit technisch, operationeel en economisch oogpunt. 

‘We zien onszelf duidelijk als pioniers in het testen van waterstoftechnologie op de rails. Met onze duurzaamheids-agenda gaan we Oostenrijk helpen de mobiliteit van de toekomst vorm te geven’, benadrukte Andreas Matthä, CEO van ÖBB-Holding AG, bij de presentatie van de waterstoftrein.

‘Met het gebruik in de reguliere dienstregeling van de ÖBB heeft ons innovatieve product Coradia iLint opnieuw een belangrijke mijlpaal bereikt’, liet Dr. Jörg Nikutta, woordvoerder van het management van Alstom in Duitsland en Oostenrijk, tijdens het evenement aan de pers weten. ‘De emissievrije aandrijftechnologie van de Coradia iLint biedt een klimaatvriendelijk alternatief voor conventionele dieseltreinen, vooral op niet-geëlektrificeerde trajecten.’

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij heeft zichzelf stevige klimaatdoelen gesteld. Het bedrijf wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Naast de elektrificatie van bestaande diesellijnen gebeurt dit door het gebruik van railvoertuigen op alternatieve CO2-vrije energiebronnen. Treinen op batterijen, zoals de “Cityjet eco”, en waterstoftreinen worden daarom getest in het dagelijks gebruik.

Treinen op waterstof zijn al in Noord-Duitsland in gebruik. De resultaten zijn zó positief dat de regionale treinvervoerders in Duitsland inmiddels 41 treinen op waterstof hebben besteld. Deze gaan vanaf 2022 rijden in de regio Bremen / Hamburg en in het gebied ten noorden van Frankfurt am Main.

De waterstoftrein in Oostenrijk rijdt dit najaar tot 26 november op proef op de Aspangbahn of Thermenbahn van Wenen via Wiener Neustadt naar Fehring en op het traject tussen Wiener Neustadt en Puchberg am Schneeberg en Gutenstein.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl