• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Italië: Snam voorziet een belangrijke rol bij import H2 uit Afrika

Snam Italië‘Italië zou een schone energiehub voor heel Europa kunnen worden door waterstof te importeren dat is geproduceerd uit zonne-energie in Noord-Afrika. Geïmporteerd waterstof zou dan ongeveer 10 tot 15% goedkoper kunnen worden dan waterstof dat in het land zelf wordt geproduceerd.’ Dat zijn de resultaten uit een studie van The European House-Ambrosetti en het energiebedrijf Snam die werden gepresenteerd tijdens het energie-forum dat werd gehouden in Cernobbio aan het Comomeer. Energiebedrijf Snam, eigenaar van het landelijke aardgasnetwerk, gaf daar aan dat 70% van de leidingen nu al geschikt is voor het transport van waterstof.

De keuze voor waterstof komt voort uit de ‘Green Deal’. Begin juli keurde de Europese Commissie een nieuwe strategie goed voor onderzoek en innovatie rond groene waterstof uit hernieuwbare bronnen. Italië ziet voor zichzelf grote kansen door zichzelf te presenteren als Europese hub voor groene waterstof. Via twee ondergrondse pijpleidingen is het Italiaanse eiland Sicilië nu al verbonden met Noord-Afrika. Momenteel stroomt er nog aardgas door deze leidingen.

Marco Alvera, CEO van Snam, meldde tijdens de conferentie dat twintig jaar geleden de prijs van waterstof uit hernieuwbare bronnen 40 keer hoger was dan die van olie. Inmiddels is de prijs flink gedaald, er wordt nu geschat dat het binnen vijf jaar concurrerend zal worden met een aantal huidige brandstoffen.

Het Italiaanse Snam is een van de grootste pijpleidingbeheerders van Europa en experimenteert al met een mengsel van 10% waterstof met aardgas in haar ongeveer 41.000 kilometer lange pijpleidingennetwerk.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl