• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Australië: waterstofproject HyP SA wint prestigieuze engineering award

Adelaine Hydrogen ParcHet waterstofproject HyP Sa in de stad Adelaide heeft de Australian Enigeering Excellence Award 2020 voor zuid-Australië gewonnen. Binnen het project wordt waterstof geproduceerd uit duurzame energie en toegevoegd aan het aardgasnetwerk. De jury beschouwt dit project als een belangrijk startpunt om de CO2-uitstoot van het land te verminderen.

Nadat het project in het eerste kwartaal de eerste subsidie heeft gekregen is er een productielocatie gerealiseerd op het Hydrogen Park South Australia, in de stad Adelaide zo’n 700 km ten noordwesten van Melbourne. Bij aanvang ontving het project 3 miljoen Euro aan subsidie van de zuid-Australische overheid. Sinds dit voorjaar is de fabriek operationeel en produceert via een 1,25 MW elektrolyser waterstof uit hernieuwbare bronnen. Dit waterstof wordt direct in het plaatselijke aardgasnetwerk ingevoerd en wordt gebruikt door huishoudingen en bedrijven. Sinds juni worden ongeveer 710 huishoudens in de wijk Mitchell Park van de nieuwe mix van waterstof en aardgas voorzien.

Bij het ontwerp van de plant is direct rekening gehouden met de mogelijkheid om tubetrailers te kunnen vullen. In eerste instantie wordt maximaal 5% waterstof aan het aardgas toegevoegd. Een onderzoek loopt naar een verhoging tot 10%. De proeffabriek in Adelaide zal minimaal vijf jaar actief zijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl