• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: Enapter bouwt eigen waterstofcampus in Noordrijn-Westfalen

Pisa Enapter fabriekEnapter, producent van opschaalbare electrolysers, gaat een grote productielocatie inclusief campus bouwen in het Saerbeck, in Nordrhein-Westfalen, 35 km over de grens bij Enschede. Naast de fabriek komt hier een uitgebreid R&D center. Enapter heeft al verkoopkantoren in Duitsland, Thailand, Rusland en Italië. In het Italiaanse Pisa staat al een eigen fabriek die onlangs flink is opgeschaald (foto).

Enapter presenteert zich als wereldmarktleider in de Anion Exchange Membrane elektrolysetechnologie, kortweg AEM. Deze worden toegepast in compacte en zeer makkelijk opschaalbare electrolysers die zorgen voor de productie van waterstof voor uiteenlopende projecten overal ter wereld. In 33 landen worden de apparaten inmiddels ingezet om waterstof te produceren voor onder meer mini-netten op eilanden, seizoensgebonden energieopslag in de Alpen, productie van hernieuwbare methaan in Australië, stikstofzuivering in Portugal en het tanken van drones met brandstofcellen in China. In Nederland zorgen de electrolysers van Enapter voor de productie van waterstof voor de eerste drie CV-ketels ter wereld op waterstof die al een jaar lang getest worden in een appartementencomplex in Rozenburg bij Rotterdam. 

De nieuwe Enapter-productielocatie in Duitsland gaat meer dan 100.000 zeer efficiënte AEM elektrolysers per jaar te produceren. De bouw van het 76.000 vierkante meter grote perceel, gelegen op 30 km van de stad Münster, zal naar verwachting begin 2021 beginnen. De campus zal in 2022 worden voltooid en operationeel zijn. Voordat Enapter voor Saerbeck heeft gekozen werden 140 alternatieve locaties onderzocht. Het bedrijf meldt dat het is overweldigd door de uitzonderlijke voorwaarden voor groen zakendoen in heel Duitsland. Op de plek waar Enapter zich gaat vestigen is voldoende lokaal geproduceerde groene energie aanwezig en is de infrastructuur uitnodigend. Op de Enapter-campus komen op termijn 300 mensen te werken.

De Duitser Sebastian-Justus Schmidt, voorzitter bij Enapter, stuurde het bedrijf de afgelopen jaren aan vanuit Chiang Mai in het noorden van Thailand. Hij is van mening dat de opschaling van de productie zorgt voor lagere prijzen. Dit is nodig om fossiele brandstoffen sneller door groene waterstof te laten vervangen.  

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl