• Home Slider01

Arnhem Antonie“Om de financiering van elektrisch varen te vergemakkelijken werkt de Arnhemse brandstofcelfabrikant Nedstack aan een leasemodel voor brandstofcellen.” Dat zegt Jogchum Bruinsma, Application Manager Maritime bij Nedstack Fuel Cell Technology in het Nieuwsblad voor Transport. “De schipper huurt hierbij naar eigen behoefte brandstofcelgeneratorsets of accucontainers voor korte vaarroutes.”

Wekelijks kloppen varende ondernemers aan bij bedrijven actief in de waterstofsector, voor meer informatie over de mogelijkheden om emissievrij te kunnen varen. De investeringen hiervoor lopen al snel in de miljoenen euro’s. Niet iedere schipper kan dat opbrengen. Een tweede probleem is de beschikbaarheid van waterstof. Langs rivieren en in havens in nog geen tankvoorziening.  

“Logistiek en technisch gezien zou de binnenvaart de ideale voortrekker kunnen zijn voor de maritieme toepassing van waterstof en brandstofcellen,” aldus Bruinsma. “Vergeleken met zeeschepen varen binnenvaartschepen veel kortere afstanden en vragen ze minder vermogen. Bovendien is geen wereldwijd netwerk van waterstofbunkerstations nodig voor de binnenvaart, een regionaal opgezette bunkerinfrastructuur is al voldoende.”

Een belangrijke ontwikkeling is dat op dit moment wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur langs de rivier de Rijn tussen de haven van Rotterdam en Zwitserland. Overheidsinstanties in Nederland en Duitsland werken hierin samen onder de projectnaam RH2INE. In 2024 moet deze keten operationeel zijn. De initiatiefnemers willen de CO2-uitstoot daarmee flink reduceren en zetten daarom in op uitsluitend groene waterstof.

Om de investeringsdrempel verder te verlagen vindt Nedstack verhuurconcepten een kansrijke optie. Als de brandstofcellen, ook financieel, een stuk aantrekkelijker worden verwacht het bedrijf er meer te verkopen en zal de prijs dalen. Schippers kunnen via een leaseconstructie een brandstofcel huren in plaats van kopen. Er wordt dan alleen betaald voor het gebruik ervan en voor de door de verhuurder geleverde waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl