• Home Slider01

Parijs AntoineEen fietstocht van 7000 km door Europa opzoek naar milieuprojecten met de focus op waterstof. Dat is het doel van Antoine Abou uit het Franse Lyon. Eind september begon zijn fietstocht in Parijs en via de Belgische plaatsen Brussel en Antwerpen is hij inmiddels in Nederland gearriveerd. Gisteren was hij in Groningen om te spreken over de waterstofplannen van Stork en voor een gesprek met Willem Hazenberg, projectleider van de waterstofwijk in Hoogeveen.

Op 20 september is de fietstocht van de 22-jarige student Antoine Abou begonnen. Hij beschouwt zichzelf absoluut niet als milieuactivist, maar hij is wel zeer geïnteresseerd in de rol die waterstof gaat spelen binnen de energietransitie. De 7000 km wil hij in een tussenjaar in negen maanden tijd afleggen. Zijn studie rechten heeft hij het afgelopen jaar afgerond en volgend jaar gaat hij van start met een vervolgstudie in Parijs. Zijn opleiding heeft niets te maken met de ‘fascinerende wereld van waterstof’, laat hij onderweg graag door journalisten optekenen. Maar de mogelijkheden van waterstof toont hij graag aan een groot publiek. Inmiddels heeft hij duizenden volgers op verschillende social media-accounts. Tot zijn verbazing is een van zijn video's op TikTok al 550.000 keer bekeken. 

De eerste grote stad die hij aandeed was Brussel, waar hij twee weken verbleef. Al snel nam hij plaats in een waterstofauto van de Europese Commissie, met dank aan een uitvoerend directeur van de brandstofcelindustrie. Een ingenieur van Toyota trok 2,5 uur voor hem uit om van alles te vertellen over de waterstofplannen van de Japanners. Overnachten in Brussel was goedkoop, via de juiste contacten kon hij iedere keer kosteloos een slaapplek vinden.

De sportieve Fransman heeft in negen maanden tijd in totaal 2.500 euro te besteden. Hij leeft van een zelf vastgesteld budget van 7 euro per dag. “Ik heb tot dan toe nog nooit voor accommodatie betaald en ben niet van plan die te betalen. Daar is helaas geen geld voor." Een sterk voordeel is dat hij als fietser overal buitengewoon hartelijk wordt ontvangen.

In Nederland ging zijn reis van Rotterdam naar Amsterdam en vervolgens naar Groningen. De komende week fietst hij Scandinavië binnen voor bezoeken aan de Noorse hoofdstad Oslo en de Zweedse hoofdstad Stockholm. Vervolgens daalt hij weer af in zuidelijke richting naar Kopenhagen en Berlijn. “Maar niets is echt georganiseerd, ik laat me meeslepen door waterstofprojecten en door mijn verlangen om te ontdekken hoe de wereld werkt. Als ik te snel ga, krijg ik daar spijt van omdat ik dan mijn reis dan vroegtijdig moet beëindigen.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl