• Home Slider01

Oslo h2 tankstation 40De ontploffing bij een waterstoftankstation in Sandvika bij Oslo is nog steeds voelbaar bij de verkoop van auto’s op waterstof. Dit jaar heeft Hyundai Noorwegen nog geen enkel exemplaar van de waterstofauto Nexo verkocht. Toyota doet het beter, de fabrikant uit Japan heeft in 2020 15 exemplaren van de Toyota Mirai weten te verkopen.

De ontploffing bij het waterstoftankstation bij Oslo in juni 2019 heeft tot een kettingreactie geleid. Eigenaar Uno-X heeft als reactie daarop al haar waterstoftankstations gesloten en deze zijn nog steeds dicht. De tankinfrastructuur liep daarmee snel terug en de consument begon te twijfelen.

In 2017 werden er in Noorwegen nog 50 waterstofauto’s verkocht waarvan 38 Hyundai Nexo’s. In 2018 verkocht Hyunai er 27 en in 2019 22 voertuigen. In 2020 is het nog niet gelukt om één auto te verkopen. In 2020 werden er wel 16 voertuigen op waterstof op kenteken gezet meldt Norwegian Public Administration. Dat waren 15 Mirai’s en een geïmporteerde wagen uit de Verenigde Staten. In totaal rijden er nu 100 waterstofauto’s in het land.

Een van de belangrijkste belemmeringen is de tankinfrastructuur. Dat merkte het bedrijf Hynio AS in Høvik, tien kilometer te westen van Oslo. Hynion lever momenteel waterstof aan alle auto’s rond de hoofdstad en heeft onlangs het tankstation moeten uitbreiden met een tweede pomp. En dat resulteerde in de drukste week ooit. In de eerste vijf dagen werden 75 auto's bijgetankt en op de meest bezochte dagen kwamen 18 auto's langs. Daarmee behoort het H2-station tot de grootsten in Europa. Op het piekmoment kwamen er vier auto's tegelijk tanken. Met twee dispensers kon deze wachtrij in minder dan tien minuten worden voorzien van waterstof.

Afgelopen zomer lieten de waterstofrijders in Noorwegen al van zich horen bij het tankstation in Høvik (foto). Met een vloot van 40 auto’s op waterstof eisten ze van de regering dat de gesloten waterstoftankstations in Bergen, Hvam en Porsgrunn weer moeten worden heropend en dat er 25 H2-stations komen die tegen 2025 minimaal 80% van het land bestrijken. Pas dan het rijden op waterstof flink gaan groeien.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl