• Home Slider01

puertollano zon spanjeNel Hydrogen Electrolyser, een onderdeel van het beursgenoteerde van Nel ASA, is door het Iberdrola geselecteerd om een elektrolyser te leveren voor een groene waterstoffabriek in Spanje. Met een 20 MW PEM-elektrolyser wil Iberdrola samen met kunstmestfabrikant Fertiberia een van de grootste waterstoffabrieken bouwen van Europa. De fabriek moet al in 2021 operationeel zijn.

Iberdrola is een van de grootste elektriciteitsbedrijven ter wereld en werkt samen met kunstmestfabrikant Fertiberia aan een waterstofproject in Puertollano, in de binnenlanden van Spanje, zo’n 175 km ten zuiden van Madrid. Daar komt een zonnepark van 100 MW, een batterij-installatie met een opslagcapaciteit van 20 MWh en een elektrolyser van 20 MW. Nel heeft ruime ervaring met de bouw van elektrolysers, maar moet nog flink opschalen om te komen tot 20 MW. De waterstof die wordt geproduceerd, zal voornamelijk worden gebruikt voor de productie van kunstmest. De 20 MW elektrolyser zal volgens de planning in 2021 operationeel zijn.

Het zonnepark in Puertollano (foto) is een geconcentreerde thermische zonne-energiecentrale met een parabolische trog, gelegen in de provincie Ciudad Real. Het enorme zonneveld maakt gebruik van 352 parabolische cilindercollectoren, met 120.000 parabolische spiegels en 13.000 absorberbuizen.

Iberdrola, Fertiberia en Nel Hydrogen hebben over de levering van de elektrolyser een principe-overeenkomst getekend. De definitieve gunning van een contract is nog afhankelijk van wederzijdse overeenstemming over de definitieve commerciële voorwaarden. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl